Tinjak – Nastojimo očuvati lijepi novinarski posao držeći do njegovog dostojanstva


shadow

Proces osnivanja Media centra je nošen na leđima onih koji su bili istinski entuzijasti i koji su vizionarski vidjeli njegov sadržaj ovakvim kakav je danas i kakav će ako Bog da biti u narednom periodu. Oni su svojom motivacijom uspjeli to iznijeti. Tako smo u mjesecu ramazanu, prema informacijama koje imamo, uspjeli biti među deset najgledanijih. To nam je velika čast, ali i tek pola puta od onoga što razumijevamo kao naš cilj – izjavio je direktor Media centra Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini tokom svog gostovanja u emisiji “Aktuelno” u programu Televizije BIR.

Dr. Tinjak je u februaru ove godine preuzeo dužnost direktora Media centra, pa se tokom razgovora u ovoj emisiji osvrnuo i na svoje prve dojmove.

„Rad u medijima je dinamičan i zanimljiv. Za ovo kratko vrijeme koliko sam tu, izgleda mi kao nešto što je izazovno za mene, a kada čovjek ispred sebe ima posao koji mu je izazovan i koji zavoli, tada može praviti određene korake naprijed. Trenutno smo u fazi pripreme planova za neke nove projekte i iskorake, pa vjerujem da će to ako Bog da ići u lijepom pravcu“, kazao je dr. Tinjak.
Uz spomen budućih planova, istakao je da je važno predstaviti Media centar kao medijsku kuću koja je u svom prirodnom rastu.
„Moji prethodnici, kojima zahvaljujem, napravili su kvalitetnu pripremu za taj rast. Svi mediji unutar Islamske zajednice su prije tri godine pozicionirani u jednu instituciju, nakon čega je uslijedio period navikavanja, sinhronizacije, uspostave saradnje, korištenja zajedničkih resursa i navikavanja jednih na druge. Unutar Media centra imamo pet platformi i nije bilo baš jednostavno različite formate spojiti u jednu instituciju i napraviti kolektiv. To je temeljna podloga na kojoj trebamo graditi Media centar kao medijsku kuću koja predstavlja sve ono što radi Islamska zajednica u svojoj misiji“, rekao je direktor Tinjak.

Osvrnuvši se na pojedinačne platforme Media centra, kazao je da je riječ o nekim mladim članicama i nekima koje baštine dugogodišnju tradiciju i koje su brend Islamske zajednice.

„Media centar kao institucija jeste mlada i osnovana nedavno, ali unutar nje djeluje Preporod koji izlazi duže od 53 godine, zatim novinska agencija MINA koja djeluje više od 30 godina i najstarija je novinska agencija u Bosni i Hercegovini. Tu je i naš Radio BIR koji je nedavno obilježio 15 godina i dvije najmlađe članice ove kuće, portal Preporod.info i Televizija BIR. Kad imamo jednu takvu situaciju i tako široku sliku u jednoj medijskoj kući, riječ je o nečemu što je izazovno za menadžment i uposlenike“, pojasnio je dr. Tinjak.

Osim specifičnosti objedinjenih medija unutar jedne institucije, Media centar Islamske zajednice karakterizira i autentičan pristup informacijama i sadržaju.

„Mi smo autentična medijska kuća koja ima svoju viziju rada, te autentičan pristup informacijama i svemu onome što je važno.

Pokušavamo sačuvati dignitet, očuvati i unaprijediti lijepi novinarski posao, držeći do njegovog dostojanstva. Nastojimo ne juriti za senzacijama, nego dati kvalitetnu, autentičnu i blagovremenu informaciju našim čitaocima, gledaocima i slušaocima, te predstaviti sve ono što je misija Islamske zajednice“, kazao je dr. Tinjak.

Osvrnuvši se konkretno na rad televizije, kao specifično skupog medija, dr. Tinjak je ocijenio je da je dosadašnji rad Televizije BIR opravdao odluku o njenom osnivanju.

„Mnoge kolege imaju povratne informacije čak i od onih koji su bili skeptični prema ideji osnivanja televizije. Brojni od njih su, prema vlastitom priznanju, ispratili cijeli ramazanski program, pa su njene sadržaje nastavili gledati i nakon ramazana“, rekao je dr. Tinjak.

Jedan od planiranih projekata Media centra je kulturno predstavljanje gradova u Bosni i Hercegovini.

„Namjeravamo se osvrnuti na njihovu cjelokupnu kulturnu baštinu, ne samo onaj dio koji je vezan za Islamsku zajednicu.

Namjeravamo da to bude dokumentarni serijal koji će biti prilagođen za sve naše platforme. Plan je da se za početak uradi 30 takvih sadržaja“, istakao je.

Najmera je da se i u narednom periodu u saradnji sa Upravom za vjerske poslove i muftijstvima pripremaju priče o džematima.
„Želimo posjetiti i pričati priče o najboljim džematima i najboljim praksama koje se tamo dešavaju. Toliko je lijepih, a nepoznatih stvari u džematima. Predstavit ćemo rad imama, mekteba, Mreže mladih i sektora za ženski aktivizam. To će na neki način biti i profili naših džemata, a emisije će se raditi u sezonama“, najavio je direktor Tinjak.

U zaključnoj poruci je naglasio značaj djelovanja svih platformi Media centra u skladu sa radom, misijom i vrijednostima koje predstavlja Islamska zajednica.

„Vizija Media centra je jasna svim njenim uposlenicima, od onog ko vas dočeka na vratima, do onog ko vas ugosti u studiju. Ona je jednaka viziji Islamske zajednice, a naša je obaveza da te vrijednosti predstavimo aktuelnim, zanimljivim i prihvatljivim za sve uzraste“, zaključio je direktor Media centra Islamske zajednice dr. Muamer Tinjak.

Author

admin