Dani vakufa – Svečano otvorena Roditeljska kuća u Tuzli


shadow

Roditeljska kuća u krugu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, kojom upravlja Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, danas je otvorena uz prigodnu svečanost u okviru manifestacije „Dani vakufa 2024“, koju Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH tradicionalno organizira već 12. godinu zaredom.

Svečanom otvaranju Roditeljske kuće u Tuzli prisustvovali su predstavnici Države Kuvajt i zvaničnici Federacije BiH, čelnici Islamske zajednice u BiH, te predstavnici iz javnog političkog i kulturnog života naše zemlje.

„Želim da istaknem svoje zadovoljstvo i neizmjernu radost što sam danas ovdje da svjedočimo finalnoj realizaciji ovog važnog projekta koji je ustvari projekat humanitarnog karaktera, što nam dodatno ulijeva posebnu radost u naša srca. Govorim zbog toga što imamo jednu roditeljsku kuću u Kuvajtu koja je slična ovoj, i svjesni smo važnosti ovakvih humanitarnih projekata“, kazao je za Agenciju MINA Nasir el-Hamed, generalni sekretar Generalnog sekretarijata Države Kuvajt.

Generalni sekretarijat Države Kuvajt je u realizaciji ovog projekta učestvovao sa 1.1 milion maraka i generalni sekretar El-Hamed je istakao da žele na svaki način olakšati roditeljima čija su djeca oboljela.

„Želimo našoj djeci da budu živa i zdrava. Ovo je neki minimum sa naše strane. Koristim priliku da zahvalim i onima koji su pomogli da finaliziramo ovaj projekat, počevši od Islamske zajednice u BiH i menadžmenta UKC Tuzla“, naglasio je el-Hamed.
Islamska zajednica je od samog početka prepoznala značaj ovog objekta i njegovu ulogu za širu društvenu zajednicu. Na poziv Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, Islamska zajednica u BiH se putem Vakufske direkcije aktivno uključila u obezbjeđivanje sredstava za ovaj projekat.

Dr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je da je vakuf i nastao kao izraz socijalne potrebe u društvu.

„I Roditeljsku kuću u Sarajevu i ovu u Tuzli Islamska zajednice je putem Vakufske direkcije pomogla na način da je zajedno sa svojim prijateljima iz Kuvajta obezbjedila sredstva. Meni je posebno drago da u sklopu manifestacije ‘Dani vakufa u Bosni i Hercegovini otvaramo i ovu kuću, značajan projekat u koji je uložen veliki iznos vakufskih sredstava. Posebno mi je drago što su u ovom projektu učestvovali svi građani ove države, institucije naše države kao i naši prijatelji iz Kuvajta. Ovom prilikom želimo da im zahvalimo, a posebno Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ koje je iniciralo jedan ovakakv značajan projekat“, rekao je direktor Zaimović.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja roditeljske kuće u kompleksu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

„Ovo je vakuf, dobročinstvo koje ima veliku svrhu, veliku misiju. Nadam se da smo svi toga itekako svjesni. Naša namjera je da pomognemo porodicama koje imaju veliku kušnju, čija su djeca oboljela od najtežih bolesti. Ovo je dan našeg svjedočanstva humanosti, dan naše zahvalnosti, prije svega, donatorima iz države Kuvajt, kuvajtskom narodu, činim to u ime reisul-uleme, činim to u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je nesebično već duži niz godina bdjela nad ovakvim poduhvatima i danas krunišemo sveukupna zalaganja“, kazao je muftija Fazlović, te dodao da želi i nakon ovog dana biti uz poroodice koje imaju velike poteškoće i njihovu djecu.

Izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli počela je u junu 2021. godine. Roditeljska kuća u Tuzli raspolaže sa 400 metara kvadratnih životnog prostora. Sastoji se od pet smještajnih jedinica sa pet apartmana koje imaju odvojena kupatila, a zajedničke prostorije su kuhinja, vešeraj, dnevna soba i igraona.

Vlada Federacije BiH je našla za shodno da u prioritete finansijske podrške stavi Roditeljsku kuću u Tuzli, rekao je Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike, te su izdvojili sredstva u iznosu od 300 hiljada KM.

„Želimo da ovo ne bude samo zgrada, nego želimo da ovo bude dom za sve porodice, a posebno za djecu koja se liječe od raka, želimo da ovo mjesto bude mjesto snage, nade i ljubavi za sve one koji će koristiti ovu roditeljsku kuću. Takođe želim da se zahvalim donatorima koji su našli za shodno da finansiraju jedan ovakav projekat“, kazao je Delić te najavio donošenje zakona o socijalnim uslugama na federalnom nivou koji će na sistemski i dugoročan način prepoznati ovakva i slična udruženja.

Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla trenutno se desetoro djece liječi od malignih bolesti, a svake godine otkrije se 12 do 15 novih slučajeva ovakvih bolesti kod djece.

Blizina roditelja i članova porodice u procesu liječenja igra bitnu ulogu, a Roditeljska kuća na tom putu sada je mjesto sigurnosti jer će omogućiti porodicama da su na okupu. Gradnja ovakvih objekta jasna je poruka djeci i roditeljima da nisu sami u svojoj borbi.
„Simbolično, 26. aprila, prije osam godina je otvorena kuća u Sarajevu, a danas nakon osam godina otvaramo Roditeljsku kuću u Tuzli koja će u svakom momentu moći primiti pet porodica koja dolaze sa područja Tuzlanskog kantona, Brčko Distrikta i predjela RS. Mi smo 2019. najavili projekat, 2021. postavili kamen temeljac i evo 2024. godine otvaramo ovu kuću. Vjerujemo i kad danas otvorimo ovu kuću da će ovi donatori koji su danas tu, međunarodni donatori, Islamska zajednica, Kanton, grad Tuzla, da će ostati uz nas i ovu djecu, jer mi trebamo podršku svih – poručio je Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Author

admin