Reisul-ulema na Kovačima – Iskazujemo odlučnost da nećemo izdati principe radi kojih su šehidi žrtvovali svoje živote


shadow

Povodom Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, danas je na Šehidskom mezraju Kovači u Sarajevu organizirana centralna svečanost i prigodan vjerski program.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je reisul-ulema Islamska zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i brojne druge delegacije.

„Danas smo na Kovačima među bijelim nišanima, među šehidima našeg grada i domovine. Nismo ih zaboravili i nećemo ih zaboraviti. Kur’an kaže da su oni živi, radosni i lijepo opskrbljeni kod Gospodara. Kad god dođemo ovdje, osjećamo njihovu prisutnost. Danas je njihov dan, dan koji smo mi odredili da ih se na Bajram sjetimo i posjetimo ih, uključimo u našu bajramsku radost, da budu s nama ovako neposredno, inače su oni tu svakog dana među nama“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da u svakom našem danu ima udjela šehida, jer da „nije njih bilo, stvari bi bile sasvim drugačije i mi možda danas ne bismo stojali ovdje“.

„Hvala vam dragi šehidi i neka vam Allah dodijeli još više blagodati. Danas smo došli da vas mahsuz poselamimo i izrazimo svoje duboko poštovanje prema vama, i prema vašoj žrtvi. Proučit ćemo vam Jasini-šerif da vam bude još ugodnije. Kur’an je govor Stvoritelja Uzvišenog, i ne samo da je prepun mudrosti u uputa, već i osvježava ljudske duše i unosi život u njih, razgaljuje ih.

Njegov utjecaj na žive je ogroman, obuhvata i šehide, jer, oni su uvijek živi, a blagotvoran je i za umrle“, kazao je reisul-ulema.
Obraćajući se prisutnim na šehidskom mezarju Kovači, reisul-ulema je naglasio da nećemo odustati od vrijednosti za koje su se šehidi borili.

„U društvu ovih naših velikana želimo još jednom iskazati svoju odlučnost da nećemo izdati principe radi kojih su šehidi žrtvovali svoje živote. Borit ćemo se, biti postojani i odlučni, i ako Bog da, pobijediti. Pobijedit ćemo ako budemo iskreni u našoj borbi i ako se budemo borili kako treba. Ta borba uvijek mora podrazumijevati sve ljude, i to želim ovdje naglasiti“, istaknuo je reisul-ulema.
Podsjetio je da je poslanik Muhammed, a.s., milost za sve, naglašavajući da se i mi moramo voditi računa o drugima, bez obzira na pripadnost, „boriti se da i njima bude dobro u ovoj zemlji kao i nama, da im ne bude uskraćeno ništa“.

„Da bismo to postigli, moramo objediniti svoje snage i nastupati jedinstveno. Moramo biti uključeni, davati svoj doprinos. Kur’an nas na mnogo mjesta poziva da se na Njegovom putu borimo svojim imetcima i trudom, da ne ostajemo po strani, da ne izostajemo iz borbe. Ako se odazovemo Kur’anu, imat ćemo Allahovu podršku i biti uvažavani. Ako se oglušimo, bit ćemo poniženi i prezreni. Pozivam sve koji me čuju da u sebi ožive ovaj duh i krenu u ovom pravcu, da napuste prazan govor i svađe, da svoje vrijeme ne troše na malo važne strane. Samo tako će naša borba moći biti krunisana uspjehom, a mi živjeti u dostojanstvu i časti“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema.

Ocijenio je da je to težak put, pun izazova, koji vodi do veličanstvenih rezultata.

„Zato svi krenimo na taj put“, zaključio je reisul-ulema.

Član Predsjedništva Bećirović je u izjavi novinarima kazao da je današnje okupljanje, u velikom broju, iskaz dubokog ljudskog poštovanja prema šehidima.

„Zahvaljujući šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, imamo slobodu, odbranili smo čast naše domovine i imamo budućnost”, poručio je Bećirović.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Author

admin