Sarajevo: Održan tradicionalni iftar Udruženja ilmijje


shadow

Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini večeras je u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održalo tradicionalni iftar.

Iftaru su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje Safet-ef.

Karahmetović, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, v.d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH Mirza Terzo, i brojni drugi gosti.

“„Drago mi je da sam večeras prisutan na ovom iftaru i drago mi je da su među nama brojni imami, koji izgaraju na terenu za dobrobit Islamske zjaednice. Poboljšati status imama jedan je od prioritetnih ciljeva Udruženja ilmijje, ali i jedan od ciljeva Islamske zajednice. Udruženje može očekivati podršku, kako za taj cilj, tako i za druge hairli projekte. Molim Boga da nama muslimanima u BiH podari što više uspjeha u našoj domovini“, kazao je u svom obraćanju hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

Kako je naveo predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, ovaj iftar ima svoju značajnu dimenziju, kako za članove Udruženja, tako i za sve one koji daju podršku radu.

„Ovim iftarom želimo da dijelimo radost iftarskog trenutka, da se nasmiješimo prilikom prekida posta onima koji su nam dragi, da dijelimo ugodne trenutke. Kroz ove iftare, kroz aktivnosti koje u posljednje vrijeme radimo, želimo da ‘osvajamo’ svoj prostor, kako u Islamskoj zajednici, tako i u društvu van Zajednice. Imami su društvena lica, naši džemati su sačinjeni od ljudi koji čine razne segmente društva“, izjavio je predsjednik Hadžić.

Dodao je da Udruženje ilmijje želi biti prepoznato ne samo unutar Islamske zajednice, nego i u društvu općenito.

„Mi ćemo nakon mjeseca ramazana organizirati jedno okupljanje za imame pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine i tako želimo skrenuti pažnju na njih, kako smo nedavno skrenuli pažnju na imame koji su imali važnu ulogu u procesu povratka“, kazao je Hadžić.

Predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje Safet-ef. Karahmetović iskazao je radost i zadovoljstvo zbog ovog iftara.

„Meni kao predsjedniku Skupštine i kao imamu iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta ovakva druženja predstavljaju posebno zadovoljstvo da u zajedništvu, s istim ciljem, i u ibadetima, razmjenjujemo iskustva, te da se nastojimo dodatno oplemeniti“, kazao je on.

Dovu na kraju je proučio Ismail-ef. Smajlović, direktor Studentskog centra Islamske zajednice.

Author

admin