Manifestacija “Musalla” od 25. do 29. jula


shadow

Tradicionalna manifestacija „Musalla“, u organizaciji Muftijstva bihaćkog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sanski Most, svečano će biti otvorena danas na lokalitetu musalle Sultana Mehmeda Fatiha i trajat će do 29. jula.

Ova manifestacija se održava u znak sjećanja na dolazak islama na ove prostore, a svake godine okupi veliki broj ljudi.

„Duboko smo uvjereni da će ovogodišnja manifestacija biti dobro posjećena, što govorimo na osnovu iskustva iz ranijih godina.

Sanjani se raduju ovoj manifestaciji i njenim sadržajima“, naglasio je glavni imam MIZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić.

Prvi u nizu sadržaja manifestacije bit će održan večeras. U haremu Hamzibegove džamije u 21.00 sat planirano je druženje sa hafizom Ammarom Bašićem i promocija njegove knjige „Miljenikom inspirisani“.

U utorak, 26. jula, u Sportsko-rekreativnom centru u Hrustvu, s početkom u 21.00 sat bit će održan kulturno-vjerski program “U vjeri čvršći”, a gost će biti prof. Mersad-ef. Kreštić, zamjenik glavnog imama zagrebačkog medžlisa.

Dan kasnije, 27. jula, u Prijedorskoj ulici bit će održan koncert ilahija, kasida i sevdaha. Gosti koncerta će biti Eldin Huseinbegović i Šejma Mehić. Koncert počinje u 21.00 sat.

Tradicionalna Večer Kur’ana planirana je za 28. juli, u haremu Sultan Fatihove džamije u Kamengradu, s početkom u 21.00 sat. Učešće će uzeti hafizi iz naše zemlje, ali i gosti iz Irana i Turske. Prigodno predavanje ovom prilikom će održati dr. hfz. Elvir Duranović.

Centralna svečanost manifestacije “Musalla” je u petak, 29. jula. Nakon defilea turskog vojnog orkestra “Mehter” i bajraktara kroz grad, izlaska bajraktara na spomen-obilježje turskim šehidima, centralni program na musalli počinje u 11.00 sati, a u okviru kojeg će se klanjati i zajednički džuma-namaz.

Musalla u Donjem Kamengradu simbolizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka.

Manifestacija „Musalla“ podsjeća na prvi susret s islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih.

Prema narodnom predanju, on je na lokalitetu musalle, sa svojom vojskom, klanjao džuma-namaz neposredno nakon boja za kamengradsku tvrđavu, što je označilo dolazak islama, islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore.

Author

admin