Islamska zajednica otvara svoje prvo obdanište u Sarajevu


shadow

Islamska zajednica će ove jeseni u Sarajevu otvoriti svoju prvu predškolsku ustanovu, potvrdio je za Agenciju MINA glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić.

Prvo obdanište Islamske zajednice će biti otvoreno u naselju Dobrinja, a planirano je da nakon toga budu otvorena i u drugim sarajevskim naseljima.

„U prvom ciklusu planiramo upis oko 50 djece, a nakon toga i mnogo više, kako budemo povećavali kapacitete. Objavili smo konkurs za prijem odgajateljica i drugih uposlenika. Svi naši vrtići će biti kvalitetni, dobro opremljeni i raspolagat će sadržajima koji će zadovoljavati visoke standarde u ovoj oblasti odgoja i obrazovanja naših najmlađih naraštaja“, kazao je dr. Velić.

U skladu sa misijom Islamske zajednice i vodeći računa o potrebama različitih kategorija svojih članova, posebno mladih, efendija Velić je najavio da će MIZ Sarajevo ove godine otvoriti i Centar za mlade u užoj gradskoj zoni, uz Gradsku tržnicu.

Ovaj centar će raspolagati sa oko 400 m2, u kojem će biti smješten društveni prostor s kuhinjom, multimedijalna sala, sala za sastanke i rad, te prostor za produkciju i vođenje webinara.

“Bit će to mjesto u kojem će se okupljati mlade iz Sarajeva i mjesto u koje će dolaziti mladi iz cijele naše domovine i dijaspore. Bit će im na raspolaganju brojni sadržaji koji će zadovoljiti njihove potrebe, ali i pomoći da obogate svoje iskustvo i postanu društveno korisni članovi naše zajednice”, poručio je Velić.

Ove godine, također, planiran je i početak izgradnja još jednog centra za edukaciju kod Istiklal džamije u sarajevskom naselju Otoka.

“Planirano je da centar ima multimedijalnu salu, vrtić, prostor za mlade. Na drugom spratu ovog objekta planiramo izgraditi smještajne kapacitete za učesnike svih naših programa, čime ćemo postići i doprinijeti ekonomskoj samoodrživosti, kako centra tako i džamije”, najavio je Abdulgafar-ef. Velić.

Nastojeći zaokružiti svoje djelovanje, od vrtića do domova za stare, MIZ Sarajevo pokrenuo i potrebne aktivnostima na osnivanju staračkog doma Islamske zajednice u Sarajevu.

“Na ovaj način mi ćemo našim misijskim aktivnostima dati puninu“, poručio je ef. Velić.

Osim navedenih kapitalnih projekata koji će biti pokrenuti u predstojećem periodu, Medžlis Sarajevo planira i izgradnju nekoliko džamija u Novom Gradu i Ilidži, tekije u Vogošći, brojnih drugih vakufskih objekata, te podzemnih garaža.

„Naše džematlije su već navikle na brojne, sad već tradicionalne manifestacije koje organizira Medžlis. Nastojimo na najbolji mogući način organizirati vjerski život i vjerujem da u tome uspijevamo u priličnoj mjeri. Imamski posao je odgovoran i vrlo zahtjevan, a naši imami se zaista trude da ispune svoje obaveze. Vjerujem, isto tako, i da džematlije to umiju prepoznati“, kazao je ef. Velić.

Posebno je istakao angažman imama u radu sa mladima kroz Mrežu mladih, te angažman na realizaciji brojnih humanitarnih aktivnosti, čime se ističe opredjeljenje Medžlisa da kontinuirano vodi brigu o onima kojima je pomoć najpotrebnija.

„Sve navedeno, moguću je isključivo zbog toga što imamo jasan cilj i organizaciju koja je spremna da ove aktivnosti i realizira. Naši imami su istaknuti pojedinci i visokoobrazovani ljudi. Među su njima brojni hafizi, doktori nauka i alimi“, kazao je ef. Velić.
Ovom prilikom on je podsjetio i kako je Medžlis ove godine otvorio konkurse za prijem imama u pet sarajevskih džemata: Butmir, Tarčin, Rakovica, Velešići i Nova Breka, te da konkursna procedura još nije okončana.

„Kroz prijem novih imama našu strukturu učinit ćemo još jačom, boljom i kvalitetnijom. Kroz predviđene procedure na ove pozicije bit će izabrani najbolji, najobrazovaniji i najkvalitetniji kadrovi“, poručio je glavni imam Medžlisa Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Author

admin