Dani vakufa – Otvoreni vakufski objekti u Kiseljaku i FojniciU okviru desete jubilarne manifestacije “Dani vakufa” danas su svečano otvoreni vakufsko-poslovni objekat “Divanhana” u Kiseljaku i vakufski poslovno-administrativni centar “Medresa” u Fojnici.

Svečanim otvorenjima i presijecanjima vrpce prisustvovali su sarajevski muftija dr. Nedžad-ef. Grabus, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Senaid-ef. Zajimović, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Turske Aydin Cem Aslanbay, predstavnici Ambasade Republike Turske i drugih turskih institucija u našoj zemlji, te brojni vjernici i džematlije.

Također, na ovim svečanostima prisutnim su se obratili i glavni imami i predsjednici medžlisa Kiseljak i Fojnica, Kenan-ef. Bajrić, Edin-ef. Rojo, Nermin Mehemić i Azem Huseinbašić, te predstavnici lokalnih vlasti.

Muftija Grabus kazao je da su ovo veliki događaji za sve muslimane, ali i cijelu Islamsku zajednicu, te u svojim obraćanjima naglasio kako je vakufska kultura temelj svakog dobra. Muftija Grabus je poručio kako čovjek nikada, kada je u pitanju vakuf, ne treba kazati “Dosta je!”.

„Kada govorimo o vakufu mi vjerujemo da je to Božije pravo i da je to jedan poseban aspekt razumijevanja svijeta na ovome svijetu. Vakuf je dobro koje nadživi čovjeka, to je dobro koje u sebi ima svetost, hurmet i to je dobro koje nam Allah dž.š. podari kako bismo kao vjernici znali razlikovati ono što je prolazno i ono što je vječno“, kazao je muftija Grabus i dodao kako vjeruje da će Bošnjaci s čvrstinom vjere i snagom koju imaju graditi i druge objekte i razvijati se.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović kazao je, između ostalog, da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini jučerašnjim otvaranjem Upravne zgrade Rijaseta u Sarajevu, te današnjim “Divanhane” u Kiseljaku i „Medrese“ u Fojnici, pokazala da je uz građane ove države.

„Islamska zajednica je uvijek bila pozitivan faktor, ali bez džematlija nije uspješna kao što je uspješna s njima“, poručio je dr. Zajimović, koji je uz zahvalu insitucijama Republike Turske posebno zahvalio i na podršci koje džematlije pružaju projektima Islamske zajednice u BiH.

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske Aydin Cem Aslanbay je podsjetio da kao Generalna direkcija vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turske, vođeni predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, nastavljaju i u budućnosti s projektima i aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Podsjetivši na brojne projekte koji se uz pomoć Direkcije vakufa realizuju u našoj zemlji, izrazio je nadu u što skorije otvorenje i Arnaudije džamije u Banjoj Luci.

U okviru danas otvorene “Divanhane” u Kiseljaku bit će restoran, dok će na drugom spratu biti apartmani.

Ovaj vakuf vuče korijene iz zadužbine Misir hadži Mehmed-age iz 1873. godine, koji je za potrebe džamije uvakufio kahvanu i han. Njegov vakuf je postojao do 1970. godine.

Danas otvoreni vakufski objekat “Medresa” u Fojnici se sastoji od suterena, prizemlja gdje će biti dječije obdanište i tri poslovna prostora, dok će na prvom spratu biti restoran i prostorije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Fojnica. Na drugom spratu su apartmani u starobosanskom stilu.

Kada je u pitanju ovaj vakuf, on datira iz 1666. godine, kada je izvjesni Šaban ef. sagradio džamiju, a nakon toga medresu i tekiju. Tekiju su zapalili četnici prilikom povlačenja 1945. godine, nakon čega više nije obnavljana. Postojeća zgrada medrese izgrađena je 1906. godine.

Sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je i tada Vakufska direkcija, da bi je 1945. godine komunističke vlasti oduzele od Islamske zajednice. Nacionalizovana je 1959. godine i služila je kao zgrada Općine. Zgrada Medrese njenim izvornim vlasnicima, Islamskoj zajednici, odnosno, Medžlisu Fojnica, vraćena je 2013. godine.

Author

admin