Sarajevo – Održano finalno takmičenje polaznika mektepske pouke


shadow

Finale 24. takmičenja polaznika mektepske pouke održano je danas na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

U okviru ovog takmičenja 32 predstavnika svih muftijstava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini takmičili su se u kategorijama Kiraet II, Test općeg znanja II, Test općeg znanja III i Kiraet III.

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – II nivo osvojili su: Amar Halilović, prvo mjesto, Hamza Drkić, drugo mjesto i Harun Lepir, treće mjesto.

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – III nivo osvojili su: Šejma Imamović, prvo mjesto, Srđan Hodžić, drugo mjesto i Adna Kajganić, treće mjesto.

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – II nivo osvojili su: Omer Drkić, prvo mjesto, Aldin Mehedi, drugo mjesto i Abdullah Redžić, treće mjesto.

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – III nivo osvojili su: Zinedin Memišević, prvo mjesto, Reuf Abdil, drugo mjesto i Lamija Spahić, treće mjesto.

U ekipnom poretku po muftijstvima prvo mjesto pripalo je Muftijstvu sarajevskom, drugo mjesto Muftijstvu zeničkom i treće Muftijstvu travničkom.

Nakon takmičenja na FIN-u, u Gazi Husrev-begovoj džamiji upriličen je program povodom završetka mektepske nastave u 2021/22. godini, kada su dodijeljene diplome i nagrade pobjednicima mektepskog takmičenja i njihovim muallimima.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ovom prilikom je naglasio kako je mekteb najvažnija i najdugovječnija ustanova unutar Islamske zajednice.

“U mektebima poučavamo našu djecu onome što jesu, što trebaju biti i kakvi bi trebali biti. Na nama je da kod djece u obdaništima, mektebima, probudimo emociju naspram vjere, naspram naroda i naspram naše domovine. To su tri komponente koje uvijek svako od nas, bez obzira da li je muallim u mektebu, učitelj u školi, profesor na fakultetu, treba da ima ispred sebe i da zna je to nešto o čemu treba voditi računa”, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Pored osnovnih nagrada koje je osigurao Rijaset Islamske zajednice, direktor Fonda “Bošnjaci” Šahin Kerla je takmičarima koji su osvojili prva tri mjesta po kategorijama, i njihovim muallimima, uručio nagrade koje je osigurao ovaj fond.

Author

admin