Muftija banjalučki: Vjera u Boga i ljubav prema zavičaju nikad ne prestaju


shadow

Vjera u Boga i ljubav prema zavičaju nikad ne prestaju. S time se rađamo, živimo i s time umiremo i to je sveta, iskonska i urođena ljubav koja oplemenjuje i čini sretnim svakog pojedinca – izjavio je muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović povodom sutrašnjeg početka manifestacije “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju”.

U okviru ove manifestacije u naredne tri sedmice bit će održani različiti vjerski, edukativni i kulturni sadržaji, s ciljem spajanja onih koji žive u zavičaju s onima koji će doći iz dijaspore, a kako bi se obnovile uspomene i vratila sjećanja i potakao povratak u domovinu.

„Pogledom u dijasporu se gleda u daljinu, koja je tako blizu. Iz daljine se jasnije vidi praznina blizine tu oko nas i među nama“, kazao je muftija Abdibegović.

Manifestacija počinje sutrašnjom hutbom muftije Abdibegovića u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci.

Nakon toga, na platou ispred ove džamije će s početkom u 19.00 sati biti održana i tribina „Vakufnama – trajno svjedočanstvo ljudske dobrote“, povodom 435. godišnjice Vakufname Ferhat-paše Sokolovića.

Učesnici na tribini će biti muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, mr. Muris-ef. Spahić, direktor Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ i hfz. Muamer-ef. Okanović, glavni imam MIZ Banja Luka, a moderator će biti mr. Admir-ef. Blitović.

Također, bit će otvorena i izložba na kojoj će biti izložene Vakufnama i drugi dokumenti iz perioda Ferhat-paše Sokolovića.

Manifestaciju “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju”, koja će biti završena 23. juna, organiziraju Muftijstvo banjalučko, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka i Medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”.

Author

admin