Održan svečani prijem za finaliste Ramazanskog kviza Radija BIR


shadow

Tokom mjeseca ramazana slušaoci Radija BIR imali su priliku pratiti Ramazanski kviz za mektepske polaznike, koji je realiziran s Upravom za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a danas je upriličen svečani prijem za finaliste ramazanskog kviza u prostorijama Rijaseta.

Svečanom prijemu prisustvovali su dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade i nosilac ovog projekta, dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu, dr. Muamer Tinjak, direktor Media centra Islamske zajednice i Emira Musa, urednica Radija BIR.
Dr. Enes Svraka ovom prilikom prenio je selame reisul-uleme i direktora Uprave za vjerske poslove hafiza dr. Mensur-ef. Malkića. Projekat je ocijenio značajnim, dodavši da od korist od njega može imati šira zajednica.

„Zahvaljujem vam se što ste ovaj mjesec bili uz Islamsku zajednicu, uz program Radija BIR, i što ste i vi, i svi drugi koji su učestvovali u kvizu, privukli značajnu pažnju slušatelja, da rado budu uz radio-prijemnike. Uz svako takmičenje dolazi određeni žar, ali osnovna namjera ovog programa jeste da polaznicima mekteba ponudimo određeni program u kojem će moći učestvovati na javnoj sceni. Nastojali smo pažljivo slušati i vrednovati naše takmičare. Ovo je bio koristan program i za sve slušatelje Radija BIR, jer su imali priliku da mnoge stvari ne samo ponove, nego i neke nove nauče“, kazao je u obraćanju na prijemu dr. Svraka, uz poziv finalistima da nastave učiti, truditi se i raditi.

Kako je naglasio direktor dr. Tinjak, Media centar je ponosan na ovaj programski sadržaj. Zahvalio je Rijasetu Islamske zajednice, ali i drugim sponzorima, koji su pomogli da se kviz realizira.

„Rijaset Islamske zajednice kontinuirano podržava rad Media centra i sve medijske platforme, u ovom slučaju putem Uprave za vjerske poslove. Na ovaj kviz smo veoma ponosni, ponosni smo upravo zbog svega onog što smo imali priliku vidjeli u finalu – znanje i trud, trud kako učesnika, tako i roditelja, mualima. U našim učesnicima vidimo našu budućnost“, poručio je Tinjak.
Dr. Safija Malkić ukazala je i na ulogu roditelja učesnika kviza, koji su im bili podrška tokom cijelog procesa.

„Zahvaljujem se svim roditeljima koji su bili podrška našim učesnicima, ovaj kviz je ustvari porodični kviz. On je ušao u naše porodice, kao što je i ramazan ušao u naše porodice. Ovo je lijepi dodatak, da ponovimo ono što znamo, nešto novo naučimo. Važno je da imamo sadržaje koji okupljaju cijelu porodicu, ali i okupljaju širi džemat“, smatra ona.

Urednica Musa posebno je zahvalila dr. Svraki na doprinosu u ovom projektu.

„Ovaj kviz organiziran je u svrhu promocije mektepske nastave i promocije znanja. To veliko znanje su pokazali i naši finalisti.

Ističem da mi je drago da su naši finalisti iz cijele Bosne i Hercegovine, a posebno mi je drago što je jedna od finalistica iz Vlasenice, gdje su počinjeni zločini, gdje se naši ljudi svakodnevno suočavaju s izazovima. Naša djeca koja dođu iz tog područja s ovakvim znanjem je poseban ponos“, poručila je urednica Musa.

Ramazanski kviz za polaznike mekteba bio je zatvorenog tipa. Učesnike su delegirala muftijstva Islamske zajednice, a riječ je o najboljim polaznicima mektepske nastave s područja cijele Bosne i Hercegovine u protekloj godini. Ove godine učešće u kvizu je uzelo 64 polaznika. Kvalifikacione emisije su se održavale od ponedjeljka do četvrtka, a finalne sedmične emisije petkom.

Pobjednici finala su učestvovala u superfinalu.

Kviz je vodila Amina Kahriman Muhasilović, te je pohvalila sve učesnike, a posebno finalise kviza.

„Nakon sumiranja cjelomjesečnog druženja sa ovim koji su iznad onih najboljih, možemo kazati da smo se mogli postidjeti njihovim znanjem. Vidjeli smo da se radi o sposobnoj, elokvetnoj djeci, i kroz njih vidimo kako Islamska zajednica radi. Na to možemo biti ponosni“, naglasila je ona.

Do kraja kviza su došla četiri učesnika – Dženita Esmić, Ibrahim Hadžić, Elhamna Mujakić i Medina Rehibić, a pobjednica je Elhamna Mujakić.

Također, uručene su i prigodne nagrade. Organizatori su najavili ramazanski kviz i naredne godine.

Author

admin