Muftija sarajevski uručio priznanja prof. dr. Zehri Alispahić i Dalili Omerović


shadow

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus večeras je u Istiklal džamiji, na centralnoj svečanosti Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo povodom Lejletul-kadra, uručio priznanja za višegodišnju afirmaciju islamskih vrijednosti u medijima prof. dr. Zehri Alispahić i Dalili Omerović.

Prof. dr. Zehra Alispahić je više od 30 godina prisutna u novinarstvu Bosne i Hercegovine. Uređuje i vodi autorske serijale na Radiju BIR i stručna je saradnica te komentatorica u specijalnim programima Radio-televizije Bosne i Hercegovine posvećenim vjerskim blagdanima i obilježavanjima godišnjica genocida u Srebrenici.

Ona je zahvalila Muftijstvu sarajevskom, ali i platformama Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji su, kako je kazala, uvijek imali razumijevanja i pozitivno odgovarali na njene ideje za kreiranje medijskog sadržaja.

„Sretna sam i zadovoljna što u mubarek danima mjeseca ramazana, u noći za koju sudimo i molimo Uzvišenog Stvoritelja da jeste Lejletul-kadr, primam ovo vrijedno priznanje za mene, za Media centar Islamske zajednice i za našu zajednicu. Meni je izuzetno drago da sam u periodu koji je iza nas uspjela poruku vjere širiti i na mjestima koja nisu sakralnog karaktera, a to su prije svega mediji, elektronski mediji Islamske zajednice. Drago mi je da smo na taj način napravili jedan veliki džemat, uvezali naše Bošnjake i uspjeli prenijeti jednu lijepu priču naše Islamske zajednice, odnosno i priču vjere“, izjavila je Alispahić za Agenciju MINA.

Dalila Omerović više od deset godina intenzivno radi na realizaciji ramazanskog programa Hayat televizije. Godine rada na planiranju i realiziranju ramazanskih programa su omogućile istraživanja i razgovore sa akademicima, islamskim učenjacima, alimima, profesorima te kulturno i društveno angažiranim osobama, što je doprinijelo afirmaciji islamskih vrijednosti i mjeseca ramazana u medijima.

Također, i Omerović je iskazala zahvalnost na ovom, kako je kazala, za nju neočekivanom, ali izuzetno značajnom priznanju.
„Počašćena sam da sam ovo priznanje sam dobila u svom džematu, zahvalna sam Bogu na tome“, kazala je ona.

U obraćanju muftija Grabus je naglasio kako je važno prepoznavati rad i zalaganja ljudi koji rade u misiji vjere. S posebnim pijetetom je istakao važnost onoga što su učinile profesorica Zehra Alispahić i Dalila Omerović.

„Nije lahko svaki dan u ramazanu ustajati na sehur, a ne kamoli kontinuirano deset godina voditi Sehurski program – biti s nama, otvarati teme, ustrajati u tome je ono što zaslužuje sve naše dove, pohvale i čestitke. Zato, čestitamo profesorici Alispahić, čestitamo i Dalili Omerović koja je ušla u sve naše domove – u Bosni i Hercegovini, gdje god Bošnjaci žive, diljem svijeta, ali i u domove naših prijatelja, i mnoge domove nemuslimana koji su kroz program Hayat televizije i kroz program Radija BIR učili o temeljnim vrijednostima naše vjere. Sretni smo da smo mogli ovim malim činom podijeliti ovu našu radost, moleći Allaha, dž.š., da ustaju na tom putu i da se, ako Bog da, u ljepoti naše vjere susrećemo“, poručio je muftija Grabus.

Ovom prilikom, poslije teravih-namaza vjernicama se obratio i dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni sarajevski imam, podsjećajući na vrijednosti ramazana i noći Lejletul-kadr, te istakavši i važnost izražavanja zahvalnosti Bogu na blagodatima prilika čuvanja i svjedočenja čistovjerja.

Kratku poruku ovom prilikom uputio je i dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove Muftijstva sarajevskog.

Program je nastavljen učenjem zikra i ilahija, a u okviru obilježavanja ove noći nakon zikra klanjat će se i tesbih-namaz.

Ovo obilježavanje Lejletul-kadra u Sarajevu podsjetilo je vjernike na važnost prepoznavanja dobra i napora pojedinaca, koji su blagoslovljeni širiti poruke vjere.

Author

admin