Uz Svjetski dan poezije: Sjećanje na rahmetli Hadžema Hajdarevića


shadow

U okviru manifestacije „Dani Instituta za jezik 2024“, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Udruženja nastavnika i profesora bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, obilježio je Svjetski dan poezije sjećanjem na rahmetli književnika Hadžema Hajdarevića.

Program je održan u Multimedijalnom centru „Mak“, Biblioteka Sarajevo.

Direktor Instituta dr. Jasmin Hodžić podsjetio je da je Svjetski dan poezije utvrđen „sa ciljem da se kroz poetsko izražavanje podrži jezička raznolikost i poveća mogućnost da se čuju ugroženi jezici“.

„A književnik Hadžem Hajdarević rahmetli je bio od onih koji su činili sve da bosanski jezik ne bude ugrožen. Često je govorio da su pisci baščovani jezika, oni koji kultiviraju jezik, što je i sam činio i ovdje bih izdvojio njegovu opsesiju vodom (gotovo svi naslovi njegovih djela imaju u sebi rječ voda) – a misli teku kao voda, misli proizvode govor koji teče“, kazao je, između ostalog, Hodžić.
U okviru programa obratio se i dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik, naglasivši da je ovo prilika da se oda dužno poštovanje rahmetli Hajdareviću.

„Ovdje smo kako bismo se, i na prigodan način odužili Hadžemu Hajdareviću, koji je nedavno preselio na bolji svijet, što je bila iznenadna informacija za sve nas. Od tog vremena do danas imali smo nekih blagih aktivnosti, poveznica u našem društvu za Hadžema Hajdarevića. Mi smo htjeli da upravo na ovaj dan, u okviru naše manifestacije, i na dan koji je Hadžem prije osam godina predložio da bude dan završnice naše manifestacije, kažemo nekoliko riječi i o njegovoj poeziji, i on onome što je on sam kao intelektualna figura podrazumijevao u našem društvu“, izjavio je Kalajdžija.

Mi, zapravo, nismo svjesni veličine Hadžema Hajdarevića, dodao je on.

„Kako vrijeme bude prolazilo kao društvena zajednica ćemo osjećati tu prazninu. Hadžem je bio društveno angažiran, intelektualac, širokih pogleda, koji je razumijevao situaciju i vrijeme u kojem živi. Ovakve vrste manifestacija trebaju nama, a ne njemu, mi kroz primjer ovakvih ljudi, poput Hadžema, trebamo učiti mlađe generacije kako se može i treba kvalitetno misliti, kako se može biti dobar intelektualac, pisac, kako se može biti drušveno angažiran. Razgovor o Hadžemu Hajdareviću treba da nas potakne da razmišljamo o tome kako je djelovao, a posebno naše mlađe naraštaje“, poručio je Kalajdžija.

Recital poezije Hadžema Hajdarevića izveli su učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo: OŠ „Ćamil Sijarić“, OŠ „Grbavica I“, OŠ „Grbavica II“, OŠ „Hrasno“, OŠ „Isak Samokovlija“, OŠ „Saburina“, OŠ „Velešićki heroji“.

Rahmetli Hadžem Hajdarević bio je pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač djela drugih autora i naučni radnik u oblasti jezika.

Author

admin