Sarajevo: Održan tradicionalni iftar vojnog muftije


shadow

Tradicionalni iftar vojnog muftije održan je večeras u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Iftaru su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, predstavnici Islamske zajednice, gosti iz međunarodne zajednice, kao i brojni gosti iz vojnog, diplomatskog, političkog i vjerskog života naše zemlje,

Prisutnim se prigodnim riječima obratio domaćin vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, zahvalivši na dolasku.

„Za turbulentni svijet u kojem živimo, nužno je imati duhovni sigurnosni pojas, kako ne bismo i kao pojedinci i kao društvo potonuli u potpuni sunovrat. Za muslimane je razaman blagoslovljeno vrijeme koje ga uči istinskim vrijednostima i putevima ostvarivanja plemenitih ciljeva“, kazao je muftija.

Dodao je da je zbog toga bitno da svako od nas uradi ono što može, jer ga Uzvišeni Bog neće pitati ništa mimo toga.

„Ovi naši zajednički iftari, iako mali, posebni su i naš su doprinos tome“, kazao je on, posebno zahvalivši ministru odbrane Helezu, kao i njegovim zamjenicima, za kontinuiranu podršku koju kao najodgovornije osobe u sistemu pružaju.

Muftija Pašalić istaknuo je da „ova naša druženja, kao i okupljanja koja organiziraju naše kolege iz katoličkog i pravoslavnog dušebrižništva u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, nude jedinstven duhovni lijek, da gledamo jedni druge očima topline i razumijevanja, da vjerujemo da je u nama izvor te progresivne snage“.

„Jedni drugima, ukoliko to uistinu želimo, možemo biti od najveće pomoći i koristi, i ovu prelijepu zemlju šarolikih boja i mirisa učiniti još ljepšom i naprednijom. Muslimani u ovoj strukturi imaju posebnu obavezu tako da čine, jer ih na to obavezuju riječi Muhameda, a.s.: Budi zadovoljan onim što ti je Uzvišeni Bog podario, bit ćeš bogat! Budi dobar komšija, bit ćeš vjernik! Voli ljudima ono što voliš sebi, bit ćeš pravedniji! Nema vjerovanja onaj u koga se nema povjerenja, a ni vjere onaj ko ne ispunjava obećanja! Nije vjernik onaj od čijeg zla strahuje njegov komšija! Ramazan je vrijeme kada ove vrijednosti valja na poseban način osvijestiti“, poručio je vojni muftija.

Ministar odbrane ukazao je na činjenicu da su Oružane snage Bosne i Hercegovine najbolje integrirani dio našeg društva.

„Sa zadovoljstvom prisustvujem večerašnjem iftaru. Ovdje se odvijaju mnogi vjerski događaji, i to pokazuje da su naše Oružane snage multietničkog karaktera, da su najbolje integrirani dio našeg društva. I večeras ćemo imati priliku da otvorimo svoja srca, da podijelimo radost ramazana s našim prijateljima, komšijama, ovdje ima i pravoslavaca, i katolika, i muslimana. Naravno, u narednom periodu nam slijede Bajram, Uskrs, Vaskrs, to ćemo sve skupa proslaviti. Također, želim da kažem da bi sutrašnji dan u ovom mjesec ramazanu posebno trebao da bude nama značajan, da dobijemo status pregovarača, da otvorimo pregovore s Evropskom unijom i da naši Zmajevi pobijede u Zenici. To su, ako Bog da, dva velika slavlja“, izjavio je ministar Helez.

Iftar je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Author

admin