Schmidt donio odluku kojom se deblokira formiranje Vlade FBiH, eliminisao neophodnost saglasnosti jednog potpredsjednika Federacije


shadow

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je u četvrtak odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

– Ako predsjednik Federacije ponovo ne imenuje Vladu Federacije u saglasnosti sa oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (3) ovog člana, Vlada koju predlaže predsjednik Federacije u saglasnosti sa jednim potpredsjednikom Federacije se prosljeđuje Parlamentu Federacije. Ova predložena Vlada smatra se izabranom ako je potvrđena većinom glasova u Predstavničkom domu, a zatim većinom glasova u Domu naroda pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju tri petine ili više delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda – navodi se u Amandmanu 131 na Ustav FBiH koji je, između ostalog, Schmidt nametnuo danas objavljenom Odlukom.

On je rekao da je vodeći princip koji slijedi prilikom donošenja odluka je ono što u najboljem interesu BiH i svih njenih građana naglašavajući da ne djeluje u prilog ili protiv bilo kojeg naroda ili stranke.

Podsjetio je da je prije tri sedmice uputio poziv političarima da riješe zastoj u procesu formiranja Vlade, gotovo sedam mjeseci nakon održavanja izbora.

– Za to vrijeme puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo – rekao je on.

Rekao je da je dobio jedan prijedlog za formiranje Vlade, čiji je etnički sastav bio u skladu sa Ustavom, koji nije prošao jer se nisu slagali potpredsjednici FBiH, te da drugih prijedloga nije bilo.

– Volja birača ne smije se ignorisati. To je suština demokratije – rekao je visoki predstavnik.

Istakao je da je zbog toga donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH.

– Ovom odlukom želim okončati postojeći zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni svoju ustavnu dužnost i glasa o imenovanju i izboru nove Vlde FBiH – rekao je Schmidt.

Dodao je da je preduzeo ovakve aktivnosti jer Ustav ne daje konkretan i kompletan odgovor ukoliko se nađemo u situaciji u kakvoj smo se našli.

Pozvao je političare da pronađu trajno rješenje da bi se u budućnosti spriječile ovakve situacije.

O sistemskom mehanizmu je rekao:

– Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera i razradu prijedloga za vladu, a rješava zastoje uz puno poštivanje prava svih konstituivnih naroda i uz ravnotežu sa građanskim demokratskim principima kao uz ukidanje diskrimacije grupe ostalih – rekao je on.

Istakao je da odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web stranici OHR-a, što će se desiti večeras.

– Uključuje i kratki dio gdje se poziva Predstavnički dom da krene sa glasanjem o Vladi. To nije moj posao, to je zadatak za izabrane zvaničnike – rekao je Schmidt.

Dodao je da je dio takozvanog trajnog rješenja za ovaj problem jači integritet izbora, s obzirom na to da su iznesene vjerodostojne optužbe na račun predizbornih i postizbornih manipulacija.

– U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam krivične zakone kako bi uključio novo krivično djelo – podmićivanje na izborima – rekao je Schmidt i dodao da se time omogućava efikasno sankcionisanje svih slučajeva podmićivanja izabranih zvaničnika.

Dodao je da je cilj prevencija sistemske korupcije koja je glavni kamen spoticanja i nanosi ogromne štete kako po ekonomiju tako i po svakodnevni život građana.

On je istakao da je potrebno učiniti više kako bi se ojačao integritet izbora i vratilo povjerenje građana u izborni proces, pozivajući političke lidere da hitno počnu rješavati ovo pitanje.

– Ne bi trebali imati u budućnosti izbore gdje će građani sumnjati da li su njihovi glasovi izbrojani kako treba – naglasio je Schmidt.

Author

admin