“Merhamet” u Siriji i tokom ramazana: Iftari s jetimima, paketi za preživjele žrtve zemljotresa


shadow

U organizaciji Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”, u Logistički centar turske humanitarne organizacije IHH u Kilisu, nadomak granice sa Sirijom, stigli su novi šleperi sa humanitarnom pomoći za preživjele žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Dva šlepera sa hranom i sredstvima za higijenu obezbijedila je Vlada Kantona Sarajevo, a ta humanitarna roba proslijeđena je “Merhametu” posredstvom Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.

Pomoć za građane Turske i Sirije u Kilisu je dočekao predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac, koji se sa generalnim sekretarom Sidikom Aždahićem boravio na tom području stradalom u nedavnom razornom zemljotresu. Prema njegovim riječima, pristigla pomoć podijeljena je stradalom stanovništvu i u Turskoj i u Siriji.

– Dopremili smo ovoga puta i šleper pomoći koju smo obezbijedili u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u BiH, a riječ je takođe o hrani i higijenskim, sredstvima, kombiju nove dječije obuće, kao i plenama za bebe. Ono što me posebno dojmilo jesu dječiji paketići koju su djeci Sirije prikupila djeca, učenici Medrese “Osman ef. Redžović” iz Visokog – kazao je Vrbanjac.

Dodaje kako “Merhamet” i Rijaset Islamske zajednice u BiH od prvih dana nakon katastrofalnog zemljotresa sufinansiraju obroke za preživjele žrtve zemljotresa koji se pripremaju u kuhinjama logističkih centara “Merhametove” partnerske organizacije IHH u Kilisu i Azazu.

– Od početka ramazana, “Merhamet” i Rijaset islamske zajednice u BiH svakodnevno finansiraju i pripremu iftara za stanovništvo u razorenim područjima Turske i Sirije. Prisustvovali smo iftaru u Siriji. Bilo nam je zadovoljstvo podijelili radost iftara sa jetimima – kazao je Vrbanjac.

Predsjednik “Merhameta” kazao je da će “Merhamet” i Rijaset Islamske zajednice u BiH nastaviti sa kontinuiranim prikupljanjem pomoći za unesrećeni narod Turske i Sirije.

– „Merhamet“ i Islamska zajednica BiH su zajedno u ovom humanitarnom poduhvatu i radujemo se što smo dio ovog velikog napora da se pomogne ljudima koji su doživjeli teške trenutke. U ovim trenucima krize, važno je da se svi ujedinimo i pružimo pomoć koja je neophodna kako bi se prevazišle teškoće i vratilo se normalno stanje – poručio je iz Sirije Vrbanjac.

Source: https://www.merhamet.ba/2023/04/06/merhamet-u-siriji-i-tokom-ramazana-iftari-s-jetimima-paketi-za-prezivjele-zrtve-zemljotresa/

Author

admin