Dodjela nagrade “Mehmed Mejlija Guranija” posthumno prof. dr. Fikretu Karčiću 22. novembra


shadow

Svečanost dodjele nagrade Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) “Mehmed Mejlija Guranija” posthumno prof. dr. Fikretu Karčiću bit će održana u utorak, 22. novembra, u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, s početkom u 18.30 sati.
„Prof. dr. Fikret Karčić ostavio je neizbrisiv trag u radu Instituta. Bio je jedan od pokretača Instituta i obnašao je i funkciju predsjedavajućeg Naučnog vijeća Instituta. Njegova naučna djela o Bošnjacima i islamu svjedok su njegovom nesebičnom i kontinuiranom doprinosu islamu, Islamskoj zajednici i Bošnjacima uopće“, izjavio je direktor IITB dr. Ferid Dautović.

Na svečanosti će se obratiti predsjednik Upravnog odbora Instituta muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus i akademik Enes Karić.

Prof. dr. Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bio je predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice.

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika.

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se “Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941.”, “Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma”, “The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times”, “Studije o šerijatskom pravu i institucijama”, “Metodi istraživanja u islamskim naukama”, “Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku”, “The Other European Muslims: A Bosnian Experience”.

Profesor Karčić na ahiret je preselio 16. marta 2022. godine.

Author

admin