Specijalni program za bh. hadžije u povodu Dana Arefata


shadow

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je za bosanskohercegovačke hadžije organizirao specijalni program u povodu Dana Arefata, javlja Agencija MINA.

Hadžijama su se prigodnim govorima ovom prilikom obratili šef Ureda za hadž i umru Dževad-ef. Hadžić i izaslanik Ureda za hadž i umru i glavni imam Medžlisa Zavidovići Izet-ef. Čamdžić, dok je centralni govor održao reisul-hudžadž i zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

„Mi smo se odazvali Allahovom pozivu i evo nas danas na časnom mjestu, na mjestu gdje je počeo ljudski rod. Vi znate da su se na ovom mjestu sastali Adem i Hava. Na ovom mjestu je hodao časni poslanik, Halilullah, Ibrahim, a.s. i njegov sin Ismail. Na ovom mjestu je hodio i naš Poslanik Muhamed, s.a.v.s., koga mi slijedimo i volimo“, kazao je Dževad-ef. Hadžić, šef Ureda za hadž i umru.

Izet-ef. Čamdžić je naglasio da je dolazak na Arefat prilika za vlastito preispitivanje.

„Ovdje smo došli da se opomenemo, da preispitamo svoj odnos prema dunjaluku i da se potaknemo da što više radimo za ahiret, za vječnost. Stoga, nemojte to zaboraviti u vašim dovama“, poručio je on.

Reisul-hudžaž se osvrnuo na oproštajnu hutbu Muhameda, a.s., na Arefatu i ukazao na njene poruke.

„O ljudi, vaš život, vaš imetak, vaša čast nepovredivi su. Sveti su kao što je svet ovaj dan. Stoga, kao što u Haremu pazimo da ne uradimo šta loše što bi povrijedilo nečiju čast, tako i u životu treba da čuvamo čast drugih ljudi. Trebamo voditi računa o časti, imetku i životu, naše braće i sestara“, naglasio je reisul-hudžadž.

Na kraju programa je proučena hatma dova srebreničkim šehidima, a hatmu su tokom boravka u Mekki proučili hafizi koji ove godine obavljaju umru i hadž.

Učenjem Arefatske dove predvečer će biti završen boravak na Arefatu, te će se hadžije zaputiti prema Muzdelifi gdje će provesti dio noći, a prvog dana Kurban-bajrama hadžije će se uputiti prema Mini gdje će bacati kamenčiće.

Author

admin