Bosanskohercegovačke hadžije na Arefatu


shadow

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata, je danas 8. jula. U noći s četvrtka na petak bosanskohercegovačke hadžije su organizovano prevezene do ove visoravni, udaljene 22 kilometra jugoistočno od Harema u Meki, javlja Agencija MINA.

Boravak na Arefatu je centralni hadžski obred i glavni sastavni dio obreda hadža.

Hadžije su se smjestile u klimatiziranim šatorima na Arefatu gdje ostaju tokom današnjeg dana.

Tokom boravka na Arefatu, za naše hadžije je pripremljen prigodan program u okviru kojeg će im se obratiti šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH Dževad-ef. Hadžić, izaslanik Ureda za hadž i umru i glavni imam MIZ Zavidovići Izet-ef. Čamdžić dok će centralni govor održati reisul-hudžadž i zamjenik reisul-uleme IZ u BiH prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

Tom prilikom će prisutni hafizi proučiti nekoliko odlomaka iz Kur’ana i predati proučenu hatmu srebreničkim šehidima.

Učenjem arefatske dove predvečer će biti završen boravak na Arefatu, te će se hadžije zaputiti prema Muzdelifi gdje će provesti dio noći, a prvog dana Kurban-bajrama hadžije će se usmjeriti prema Mini gdje će bacati kamenčiće.

Na Brdu Milosti na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Hava.

Muhamed, a.s., je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu, što se desilo u petak, zbog čega je on nazvan Velikim hadžom. I ove je godine Dan Arefata u petak, tako da će naše hadžije biti dodatno nagrađene za obavljeni hadž.

Tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika. Ove godine hodočasnici koji ne govore arapski mogu razumjeti hutbe jer su prevedene na 10 različitih jezika uključujući engleski i turski, putem aplikacija Arafat Sermon, dostupnoj za iOS i Android.

Author

admin