Čengić – Presjeka svjedoči o 600 godina islama na ovom prostoru


shadow

Presjeka treba i mora ostati mjesto čistih namjera i namaza, iskrenog zikra i skrušenih dova, za našu bolju sadašnjost i budućnost, poručio je Senad Čengić, predsjednik Medžlisa Islamske zajedncie (MIZ) Ustikolina, povodom današnjeg programa na Presjeci kod Ustikoline.

Mevlud, zikr i dova na Presjeci održavaju se, tradicionalno, pretposljednju subotu u mjesecu junu, a ove godine će u okviru programa biti otvorena i obnovljena musalla.

“Presjeka treba da bude mjesto naših sjećanja na generacije bolje od sadašnjih, koje srcem prihvatiše i predadoše nam u amanet Istine Vječne. Presjeka je mjesto gdje se tiho zbori i blago hodi”, istakao je Čengić.

Podsjetio je da je Presjeka nastarije mezarje u Bosni i Hercegovini, a mezarska cjelina, koja obuhvata prostor od 70.000 metara kvadratnih je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Do 2018. godine mezarje je u cijelosti bilo obraslo visokom šumom i gustim rastinjem, a u proljeće iste godine počelo se s čišćenjem terena, uz stalno prisustvo tima arheologa.

“Do sada je očišćeno i djelimično sanirano približno 7.000 metara kvadratnih, a ostatak čeka neka bolja vremena. Većina polomljenih nišana i polomljenih obilježja – sanduka, još uvijek nije obuhvaćena sanacijom. Iako se radi o kulturnom naslijeđu nulte kategorije i nacionalnom spomeniku, sistemska podrška ovom skupom projektu uglavnom izostaje”, naveo je Čengić.

Dodao je da ipak nailaze na razumijevanje pojedinaca u državnim institucijama i organima vlasti, čija je finansijska podrška, nažalost, nedovoljna.

“Na osnovu dosadašnjih iskustava zaključujemo da je do sada urađeno oko deset posto potrebnih sanaciono-restauratorskih radova, a negativni utjecaj atmosferilija i dalje ostavljaju tragove. Ovoga proljeća vratili smo jedan dio nišana na njihovo mjesto, nakon što su prije 50 godina bili pomjereni radi pravljenja lokalnog puta kroz mezarje”, naveo je Čengić.

Još jedna vrijednost mezarja na Presjeci jeste činjenica da se u njemu nalazi i mezar Turhan Emin-bega, graditelja džamije u Ustikolini.

“Turhan Emin-beg je umro ili poginuo 1464 ili 1465. godine. Nišan je ’80-ih godina 20. stoljeća prenesen u Gazi Husrev-begovu biblioteku, gdje se i danas nalazi. Veliko je pitanje da li bi sada uopće postojao da se to nije desilo”, kazao je Čengić, dodavši da je plan da se nišan vrati na mezar kada otpočne postupak restauracije.

Poručio je da Presjeka pripada svima, da podsjeća, svjedoči i obavezuje.

“Presjeka svjedoči o najmanje 600 godina islama i kontinuiranog življenja bosanskih muslimana na ovom prostoru. Podsjeća nas na snagu imana onih koji su došli i dolazili iz tada naprednog svijeta da šire svjetlo vjere, ne žaleći truda, imetka i života, za razliku od današnjih generacija koje su spremne da se odreknu svoje vjere i svoje zemlje zarad lagodnog života na nekom drugom mjestu”, naglasio je Čengić.

Mevlud, zikr i dova na Presjeci, te otvorenje musalle, bit će održani s početkom u 12.00 sati.

Author

admin