Bugojno – Svečano otvorena džamija u Ždralovićima


shadow

U bugojanskom naselju Ždralovići danas je svečano otvorena novoizgrađena džamija, u okviru programa manifestacije „512 dani Ajvatovice“.

Džamiju je vakufom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini proglasio izaslanik reisul-uleme muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Uz muftiju travničkog, svečanosti su prisustvovali predstavnik Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) ministar Amir Šečibović, načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić, direktor Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE)Mahmud Ali, drugi gosti iz vjerskog, političkog i društvenog života, te nekoliko stotina vjernika iz svih krajeva Bosne i Hecegovine.

Obraćajući se prisutnim muftija Adilović prenio je selame i dove reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, te ukazao na to da su džamije mjesta u kojima se odgajaju mlade generacije koje će biti nosioci društva.

“Gradnja džamija je doprinos kvalitetnijem i boljem radu, kvalitetnijem izučavanju vjere i podučavanju generacija koje dolaze. Izgraditi džamiju je velika stvar, a još veća stvar je izgradnja čovjeka. Poručujem svima da se trebamo truditi da izgradimo čovjeka, da budemo ljudi koji nose vrijednosti, a posebno da to prenesemo na našu djecu. Zato je važna svaka džamija”, istaknuo je muftija Adilović.

Pozvao je prisutne da čuvaju Islamsku zajednicu i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

“Islamska zajednica je jedan od stubova našeg naroda i naše domovine. Svi se trebamo uključiti, doprinijeti našoj Zajednici, te će nam onda biti bolje”, poručio je muftija Adilović.

Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata pruža podršku brojnim projektima u Bosni i Hercegovini, tako je podržao i izgradnju džamije u Ždralovićima.

Direktor Crvenog polumjeseca Mahmud Ali se obratio, te prenio selame donatora džamije Abdullaha ibn Akida Ali El Mehirija, koji je bio spriječen da prisustvuje današnjoj svečanosti.

“Sretni smo što smo izgradili džamiju u Allahovo ime. Nadamo se da će ova džamija biti mjesto za podučavanje, mjesto namaza, zikra, Kur’ana. Nadamo se da će biti ispunjena djecom, koja će biti odgajana na pravi način”, kazao je Ali.

Ministar Šečibović je u okviru budžeta Vlade SBK osigurao značajna finansijska sredstva za izgradnju ove džamije.

“Vlada Srednjobosanskog kantona će podržavati ovakve i slične projekte vjerskih zajednica. Naše zajednice su važne za mir, stabilnost, odgoj naše djece. Pozivam vas sve da se takmičimo u dobru”, poručio je Šečibović.

Značajna finansijska sredstva za izgradnju džamije obezbijedio je i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

“Sve je bilo lakše uraditi jer smo imali volju i dobar stub u ovom džematu. Jedinstvo je potrebno Bošnjacima, nemojmo se udaljavati, sve što je u interesu naših zajednica podržimo to”, kazao je načelnik Ajkunić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bugojno Kemal-ef. Tokmić kazao je kako je svaka džamija dio muslimanskog bića, duboko usađen u srcima.

“Džamije su znak, putokaz, sagraditi džamiju znači postaviti putokaz, ustanoviti mjesto gdje se otkriva smisao života, ustanovljava, ali i učvršćuje ljubav između čovjeka i Boga i čovjeka i čovjeka”, istaknuo je glavni imam Tokmić.

Na značaj izgradnje ove džamije ukazao je imam džemata Poriće – Ždralovići Emin-ef. Grahić.

“Ova džamija bi trebala okupljati, sjedinjavati, vjernike. Potreba za džamijom i njena izgradnja predstavljaju očitovanje pripadnosti vjeri i želje za ljepšim i boljim”, kazao je ef. Grahić.

Na kraju svečanosti dodijeljene su vakufname, te zahvalnice zaslužnim pojedincima.

Author

admin