Sarajevo – Održan “Maturalni dan”


shadow

Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovine organizirala je danas u Sarajevu “Maturalni dan” za učenike i učenice generacije i odlične učenike osam medresa i dvije gimnazije Islamske zajednice.

Učenicima i učenicima generacije priznanja je uručio zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes-ef. Ljevaković.

On je čestitao učenicima na uspjehu, te tokom obraćanja naglasio da su lijep odgoj i obrazovanje, koji su učenici postigli, najljepši ukras ovoga svijeta.

„S tim ukrasom, tim kapitalom, IZ je mnogo bogatija, ali i cijela društvena zajednica. Dragi roditelji ove odlične djece, hvala vam na ovoj ljepoti, na ovim draguljima koje ste dali IZ i zemlji Bosni; narodu bosanskom. Dragi profesori i vaspitači, proizveli ste čitavu generaciju izvanrednih ljudi. Učinili ste nešto doista veličanstveno. Odgojiti čovjeka, razviti njegovu svijest i pružiti mu kvalitetno i korisno znanje spada u sam vrh dobročinstva“, kazao je Ljevaković.

Učenike je podsjetio da je svako znanje koje koristi ljudima i životu na ovom svijetu u biti islamsko znanje, te da ga muslimani trebaju posjedovati.

„Prema tome, šta god da upišete, svojim učenjem i proširivanjem vidika ćete se približavati Bogu, sebe usavršavati i ići prema vrhuncima. Važno je da imate dobar i iskrenu namjeru i da čitavog života budete u funkciji dobra; da ostanete vjerni putu kojim ste do sada išli i da postupate po znanju koje ste stekli, i koje ćete steći“, naglasio je dr. Enes-ef. Ljevaković.

Prisutnima se obratio direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ, Dževad Hodžić, koji je kazao kako je ovo najradosniji dan, ne samo za maturante i maturantice, njihove porodice, nego i za Islamsku zajednicu i cjelinu, za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.

„Vaši rezultati zapravo su najznačajnije čime se i mi u Islamskoj zajednici ponosimo. Ova sala je danas prepuna mladosti, pameti, ljepote, svečanosti. Ovo je najbolji osnov, u Islamskoj zajednici, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini za našu budućnost”, istaknuo je Hodžić.

Poruku učenika generacije je uputio Mustafa Sinanović, učenik generacije Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, naglasivši da su medrese obrazovne ustanove koje “imperativ dobra stavljaju ispred svakog drugog, izvodivši generacije moralnih vertikala, stubova za formiranje zdrave i progresivne zajednice”.

„Oči koje smo imali prije četiri godine su iste ali su projektovale nešto sasvim drukčije u odnosu na ono što njima vidimo danas, jer medresa je naša staza uspona od gnijezda do zvijezda, sredstvo pomoću kojeg smo pronašli sebe, izgradili svoj identitet, i što je najbitnije, postali dobri ljudi“, poručio je Sinanović.

Ukupan broj učenika koji su uspješno završili ovu školsku godinu u medresama i gimnazijama Islamske zajednice je 3.142, od čega je maturanata 713.

Author

admin