Manifestacija “Dani Hasana Kaimije” – Nagrade prof. dr. Hilmi Neimarliji i dr. Šefki Sulejmanoviću


shadow

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović večeras je na svečanosti u Zvorniku uručio Nagradu Hasan Kaimija za najbolje znanstveno djelo dr. Šefki Sulejmanoviću za knjigu „Zvornik u osmansko doba“.

Dobitnik Povelje Hasan Kaimija za životno djelo je prof. dr. Hilmo Neimarlija, a on iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati svečanosti koja je održana u okviru „Dana Hasana Kaimije“, manifestacije koju organizuju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zvornik.

„Ova manifestacija je naša najpoznatija podrinjska manifestacija, a jedna je od poznatijih u Bosni i Hercegovini, i ponosni smo na tradiciju koju baštini“, izjavio je muftija Fazlović.

On je naglasio da povijesni izvori, zapisi u književnim i drugim djelima svjedoče da je muslimane Bošnjake u Zvorniku i cijelom Podrinju uvijek krasila snažna duhovnost, da su brižno čuvali i razvijali svoju kulturnu baštinu, a da na to ukazuje i manifestacija koju organiziraju već devetnaesti put.

“Zvornik, kako po svojoj prošlosti, tako i sadašnjosti zaslužuje da se okupljamo povodom kakav je današnji, povodom koji je vezan za velikana poput Hasana Kaimije, književnika, pjesnika, sufije i moralnog uzora. Ugled jedne sredine se zapravo vezuje za ljude koji se tu rađaju, razvijaju, za njihovo djelo. Hasan Kaimijino djelo je veliko i povijesno”, kazao je muftija Fazlović.

Dr. Šefko Sulejmanović, dobitnik Nagrade za najbolje znanastveno djelo, istakao je da je to za njega najdraže priznanje koje je dobio.

„Naravno, svako priznanje ima svoju vrijednost, a ovo je posebno. Napisao sam knjigu o Zvorniku, ne zato da dobijem nagradu, nego zato što je ovo moj grad. Vjerovatno sam u ovu knjigu unio najviše ljubavi, može se reći da sam svoje srce ostavio u Zvorniku”, izjavio je dr. Sulejmanović.

Predsjednik MIZ Zvornik i potpredsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Mustafa-ef. Muharemović ovogodišnju manifestaciju ocijenio je uspješnom.

“Ove godine smo imali dosta sadržaja koji su se odvijali na više lokacija. Ambijent je bio jako lijep, a publika zadovoljna. Manifestacija je važna za Zvornik, okolinu, za Bošnjake Podrinja”, kazao je Muharemović.

Ovom prilikom otvorena je izložba slika Hasana Purdića, a Dramski studio Behram-begove medrese izveo je pozorišni komad Hasanaginica.

Author

admin