Zagreb: Otvoreno 27. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana



Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović večeras je poslije akšam-namaz u Zagrebačkoj džamiji svečano otvorio 27. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, koje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zagreb, uz podršku Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar.

U okviru otvorenja ovog takmičenja održana je i promocija knjige “Hadži Salim Šabić – čovjek vizije i misije”, što je jedan od tri posebna sadržaja koji su dio ovogodišnjeg takmičenja.

Druga dva su, kako je kazao moderator programa mr. Nermin Botonjić, sjećanje na 40 godina od početka gradnje Islamskog centra u Zagrebu, te organizacija svečanosti hafiske dove za dvojicu hafiza koja će biti upriličena u subotu.

Ovom prilikom prisutnima se obratio muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, koji je kazao kako je ovo jedino takmičenje koje se nalazi u katalogu svjetskih takmičenja u učenju Kur’ana na ovom nivou koje se organizira u zemlji u kojoj muslimani nisu većina.
Prema riječima muftije Hasanovića, takmičenjem se nastavlja misija koju ima Islamski centar u Zagrebu i Zagrebačka džamija.
„Na ovaj način šaljemo i poruku iz Zagrebačke džamije da je ona u punoj svojoj misiji na mjestu gdje se nalazi i da je ona središte različitih kultura i dijaloga i promotor univerzalnih vrijednosti koje redovno šaljemo iz Islamskog centra u Zagrebu“, kazao je muftija Hasanović i zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji takmičenja.

Prisutnima se obratio i kurra-hafiz Mallala Al-Jaber u ime Države Katar, koji je prenio selame ministra Gajsa bin Mubareka el-Kuvarija, koji bez ikakve zadrške podržava ovo takmičenje.

U svom obraćanju predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Joško Klisović je kazao kako ovo takmičenje odražava duh Zagreba.

„Tradicionalno takmičenje u učenju Kur’ana koje se održava po 27. put je dio identiteta Zagreba. To je grad koji mi želimo graditi. Grad koji počiva na toleranciji i razumijevanju. Drago mi je da naš grad ima ovaj islamski kulturni centar kao i džamiju koja je jedna od najljepših i najvećih u Evropi“, kazao je gospodin Klisović.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Razim Čolić, muftija ljubljanski i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija mr. Nevzet-ef. Porić i brojni drugi uvaženi izaslanici i gosti.

Naredna dva dana u Islamskom centru u Zagrebu posjetitelji će imati priliku uživati u učenju Kur’ana od vrsnih učača, njih 37 iz 26 zemalja, a takmičenje će se prenositi i putem You Tube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Dvodnevni program takmičenja iz dvije kategorije: hifz 15 džuzeva i hifz cijelog Kur’ana, završava se u subotu, 25. septembra, proglašenjem pobjednika i hafiskom dovom za hafize Ahmeda Alilija i Dževata Zendelija.

Članovi ovogodišnje ocjenjivačke komisije takmičenja su: kurra-hafiz mr. Aziz Alili iz Hrvatske, hafiz dr. Mensur Malkić iz Bosne i Hercegovine, kurra-hafiz Mallala Al-Jaber iz Katara, kurra-hafiz dr. Osman Šahin iz Turske, kurra-hafiz Fared Oyaleez iz Francuske i hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.

Iako je ove godine značajan broj takmičara, to je, ipak, samo polovina od ukupnog broja takmičara koji inače učestvuje u ovom međunarodnom takmičenju, jer je broj takmičara zbog pandemije morao biti smanjen.

„Zbog pandemije, umjesto četiri, imamo dvije kategorije takmičenja, ali nikada nismo imali ovoliki broj hafiza, koji predstavljaju svoje zemlje u kategoriji hifza cijelog Kur’ana. Ono što daje draž ovogodišnjem takmičenju jeste promocija dvojice hafiza kojima će reisu-l-ulema uručiti diplomu na svečanosti hafiske dove“, kazao je kurra-hafiz Aziz Alili, glavni imam Medžlisa IZ Zagreb.

Međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana u Zagrebu nosi epitet jednog od najpoznatijih svjetskih takmičenja ovog karaktera.

Author

admin