Proglašeni pobjednici takmičenja u učenju Kur’ana


shadow

Svečanim proglašenjem pobjednika danas je nakon podne-namaza u Zgrebačkoj džamiji zatvoreno 27. Međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana.

U kategoriji hifza cijelog Kur’ana prvo mjesto osvojio je Sina Tabahi iz Irana kojem je uručena i posebna nagrada „Fadil Fazlić“, drugo mjesto je Hamza Fahzi iz Malezije, dok je treće mjesto ovojio Ahmed Bešir iz SAD.

U kategoriji hifza 15 džuzeva prvo mjesto je osvojio Muhamed Usama iz Francuske, drugo Malik Bajrić iz BiH, a treće Hamdo Solo iz BiH.

Takmičenje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zagreb uz podršku s Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar.

Svečanosti su prisustvovavali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija zagrebački akademik Aziz-ef. Hasanović, muftija ljubljanski i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet-ef. Porić, muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćeman, reis u Sjevernoj Makedoniji Šaćir-ef. Fetahu, te brojni drugi imami i istaknuti gosti.

U ime organizatora prisutnima su se obratili Halid Jasin iz Katara i predsjednik Ocjenjivačke komisije kurra-hafiz Aziz-ef. Alili, koji je predstavio rezultate takmičenja i istakao kako o kvaliteti učača dovoljno govori činjenica da je 18 takmičara od njih dvadeset i pet u kategoriji hifza osvojilo više od 95 bodova.

Prethodna dva dana u Islamskom centru u Zagrebu posjetitelji su imali priliku uživati u učenju Kur’ana od vrsnih učača, njih 34 iz 25 zemalja, a takmičenje se prenosilo i putem You Tube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Članovi ovogodišnje Ocjenjivačke komisije takmičenja bili su: kurra-hafiz mr. Aziz Alili iz Hrvatske, hafiz dr. Mensur Malkić iz Bosne i Hercegovine, kurra-hafiz Mallala Al-Jaber iz Katara, kurra-hafiz dr. Osman Šahin iz Turske, kurra-hafiz Fared Oyaleez iz Francuske i hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.

Author

admin