Svečanost povodom obilježavanja 85. godišnjice TakvimaU Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u ponedjeljak, 17. februara, biće održana svečanost povodom obilježavanja 85. godišnjice Takvima, najtiražnije i najpopularnije publikacije Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Obilježavanje ovog jubileja vrlo je značajan događaj za Islamsku zajednicu u BiH, koja je, u odnosu na druge krajeve islamskog svijeta, dosta rano sistemski riješila važno pitanje godišnjeg takvima, u kojem se kalendarski dio redovno objavljuje još od 1934. godine.

Tokom programa, koji počinje u 13.15 sati, biće prikazan kratki dokumentarni film o Takvimu autora Nedima Hrbata, te predstavljen sadržaj ove publikacije za 2020. godinu.

Planirano je da se prisutnima obrate reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ Ismail Smajlović i urednik Takvima dr. Mustafa Prljača.

Također je predviđen i nastup Akademskog hora Fakulteta Islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Program organizira Uprava za vjerske poslove, u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku, Fakultetom islamskih nauka, Izdavačkim centrom Rijaseta „El-Kalem“, Gazi Husrev-begovom bibliotekom i Gazi Husrev-begovom medresom.

Author

admin