Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović održao hutbu u Ljubljani


shadow

Ne imati džamiju znači ne imati punu slobodu, ne imati znak i orijentir u prostoru, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović danas tokom hutbe u novoizgrađenom Muslimanskom kulturnom centru (MKC) u Ljubljani.

„Džamija je mjesto duhovne slobode, mjesto gdje se otkriva dublji smisao života, gdje se čovjek slobodno i bez straha obraća Bogu, gdje se bez interesa čovjek obraća čovjeku. Naši preci su bili svjesni da bez džamije nisu u potpunosti slobodni ljudi. Podignuta džamija bila je znak njihove duhovne slobode, od vanjskog pritiska i prisile. Tamo gdje postoje hramovi, gdje stoje uspravno minareta i tornjevi, tamo stanuje sloboda“, kazao je reisu-l-ulema.

Ocijenio je da veleljepno zdanje Ljubljanske džamije svjedoči velikom djelu koje je rezultat velikog truda i odricanja muslimana u Sloveniji, čime je ova generacija muslimana ispisala svoju stranicu u ovom gradu i ostavila povijesni trag o sebi, o vjeri i moralu, o dobru i ljubavi, o svom trudu i nadi u Božiju milost, o pripadnosti svom narodu i svojoj zajednici.

Dodao je da stoga bosanske muslimane raduje da je Ljubljana prepoznala u njima donosioce radosne vijesti, koji pozivaju u „Kuću mira“ sve one koji istinski za njim tragaju, među muslimanima, kršćanima i Jevrejima.

„Kao što je za Jevreje Hram u Jerusalemu bio znak slobode, tako su i za nas bosanske muslimane džamije znak slobode“, naglasio je reisu-l-ulema, podsjećajući da su za muslimane svaki mesdžid i svaka džamija, svaka crkva i svaka sinagoga zabranjena, sveta mjesta (harem), u kome ne smije biti uznemiravanja i napada.

Ovom prilikom podsjetio je i na činjenicu da smo prije samo 25 godina svjedočili nemilosrdnom rušenju vjerskih objekata, što je bila moralna i duhovna tragedija Evrope.

„Uvijek kažemo da su to bile naše bosanske, evropske crkve i džamije, koje nismo znali cijeniti i zaštititi. Lekcije iz Bosne ne smijemo više nigdje ponavljati u Evropi i svijetu“, kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema.

Na kraju je zahvalio na podršci lokalnih vlasti, muslimanima Slovenije na trudu i zalaganju, predvođenih muftijom Nedžadom Grabusom, te muslimanima bratske Države Katar za njihovo dobročinstvo i bratsku pomoć.

„Ova džamija od sada pripada Islamskoj zajednici u Sloveniji i gradu Ljubljani, neka vam je sretno i hairli“, poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Author

admin