Preporod – Nova agresija na Bosnu i Hercegovinu



Preporod od 1. januara 2020. godine u štampanom i digitalnom izdanju, osim intervjua s federalnom ministricom obrazovanja i nauke dr. Elvirom Dilberović-Ćemalović, analizirao je obrazovanje u BiH, ukazao kako su nametnuti nastavni planovi zločin nad obrazovanjem te da je uspostava jedinstvenog obrazovnog prostora Srbije i manjeg entiteta pokazatelj da je BiH i dalje meta agresije.

Preporod piše o tome šta donosi novi zakon o državljanstvu u Indiji, prema kojem će biti marginalizirano više od 200 miliona muslimana u ovoj zemlji. Prema ovom zakonu, muslimani nisu “istinski“ pripadnici indijske nacije, te njime premijer Indije Modi nastavlja voditi Indiju ka uređenju zemlje kojom upravljaju hindusi, a indijska nacija je isključivo za hinduse.

Ovo je, također, put ka rušenju ideje o Indiji onako kako je zamislio Mahatma Gandi, a proteste protiv ovakvog zakona podržao je upravo njegov praunuk Arun Gandi, koji je, između ostaloga, kazao da se „po prvi put u nezavisnoj Indiji pokušavaju nametnuti diskriminirajući zakoni i sistem koji ljude razvrstavaju na osnovu religije“.

Ovogodišnja anketa Preporoda među istaknutim ličnostima donosi pregled događaja koji su obilježili 2019. godinu.

Preporod se osvrnuo i na ovogodišnje korištenje ajeta na bilbordima u Tuzli. Iza ovih bilborda, u suštini, stoji promocija neestetike i groteske i koji nas podsjećaju na riječi arapskog pjesnika koji je o modernom uništavanju Kur’ana kazao: “Glupaci su sposobni interpretativno uništiti i najgenijalnije tekstove“.

Analizirana je (ne)opravdanost skraćivanja namaza u Mekki tokom hadža, te spajanja namaza 11. jula u Potočarima.

U tekstu “Žena je ženi ni kuče ni mače“ daje se osvrt na pitanje odnosa prema ženama u obrazovanju i zašto se preferiraju muškarci prilikom izbora u nastavi.

Author

admin