Analiza: da li je bih opasnost za evropu zbog povratnika sa stranih ratišta?


shadow

Novi broj Preporoda od 15. novembra analizira odnos određenih političkih ličnosti i medija prema BiH u kontekstu optužbi da je ona opasnost po Evropu zbog povratnika sa stranih ratišta.

Malo se ističe činjenica da je iz BiH na sirijsko – iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana, od čega su većinu činili žene i djeca, a da je iz Francuske otišlo 1.900 osoba, duplo više nego iz ijedne druge zapadnoevropske države.

Preporod donosi i kartu iz francuskog udžbenika iz 1977. godine koja pokazuje „nivoe evropejstva“, ukorijenjenu predodžbu o tome kako svi narodi nisu dovoljno evropski.

Preporod je posjetio migracione centre u Krajini, te razgovarao s prof. dr. Seadom Turčalom koji, između ostalog, podsjeća da četvrtina registriranih migranata, a u ovoj godini ih je do početka novembra registrirano oko 27.000, ostaje „zaglavljena ovdje“.

On ocjenjuje da migrantskom krizom nije izravno i ravnomjerno ugrožena cijela zemlja, nego samo dva kantona u Federaciji BiH, i to Kanton Sarajevo (KS) i Unsko-sanski kanton (USK).

Povodom Svjetskog dana televizije Preporod je analizirao naš odnos prema ovom mediju: “Bosanskohercegovačke televizije i njeni novinari se čak utrkuju ko će brže prenijeti izjave pojedinih političara čime samo dolijevaju ulje na vatru i čine ambijent još zapaljivijim. Nije li i to razlog što mnogi mladi odlaze tamo gdje im je bolje i gdje vlada red i mir?“

Analizirano je tržište marketa koji posluju bez alkohola. Ovakvi marketi postoje i u Kaknju, Travniku, Novom Travniku, Mostaru, Konjicu i u drugim gradovima.

Zašto Islamska zajednica ne bi ponudila investitorima svoju infrastrukturu, vakufske površine i objekte da se pokrene domaći lanac trgovina bez alkohola?, jedno je od postavljenih pitanja.

U povodu dana rođenja poslanika Muhammeda, a.s. Preporod donosi izvještaje o tome kako se mevlud obilježavao u Mekki.

Author

admin