ISLAMSKA ZAJEDNICA O IZBJEGLIČKOJ KRIZI U BIHDanas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović organizovao sastanak kojem su prisustvovali predstavnici gradskih i općinskih vlasti, te nevladinih organizacija sa područja Kantona Sarajevo na kojem se razgovaralo o trenutnoj izbjegličkoj krizi.

Uzimajući u obzir sve težu situaciju sa prilivom izbjeglica i migranata u BiH, a posebno u glavnom gradu i krajiškim općinama, Islamska zajednica u BiH još jednom apeluje na sve državne organe da shvate kako se po svim pokazateljima nalazimo pred ozbiljnom izbjegličkom krizom. U tom smislu, još jednom je sa ovog sastanka poručeno da je neophodno da se aktiviraju akcioni planovi i koordinaciona tijela oformljena za ovakve situacije i da u tom smislu svi nivoi vlasti moraju početi djelovati bez oklijevanja. Također je naglašena neophodnost da se i međunarodne organizacije, naročito one kojima je to mandat, aktivnije uključe u čitav proces rješavanja problema.

Islamska zajednica sa svoje strane je spremna pružiti pomoć u granicama svojih mogućnosti, ali i dalje insistira na sistemskom rješenju. Uslovi u kojima izbjeglice i migranti danas borave u javnim gradskim prostorima i sve ono što se tamo dešava, kao i pokušaji različitih manipulacija njihovom patnjom, neprihvatljivi su i zato nadležni državni organi moraju pronaći adekvatno rješenje.

U Islamskoj zajednici podsjećaju da su još početkom februara ove godine upozoravali na ovaj problem i tražili od nadležnih organa da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem.

Author

admin