Održan interni naučni skup “Bibliografija radova o Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine u periodu 1930-1941”


shadow

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održan interni naučni skup „Bibliografija radova o Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine u periodu 1930-1941“, a u okviru manifetacije „Dani islamske tradicije Bošnjaka“.

U pozdravnom govoru dr. Ferid Dautović, direktor Instituta, zahvalio je svim učesnicima na njihovom doprinosu.

„Hvala vam što ste prihvatili ideju da istražujete za ovaj naš veliki projekat historije Islamske zajednice. Ovo je veliki projekat, značajan projekat, i istražujemo svaki list u kojem se spominje Islamska zajednica. Vi ste u kontinuitetu nekoliko godina sa nama, nadamo se da ćemo zajedno uspješno provesti do kraja ovaj projekat“, kazao je Dautović.

Projekat pisanja bibliografija radova o Islamskoj zajednici vodi hafiza dr. Sumeja Ljevaković-Subašić, iz Instituta.

„Godine 2009. Institut je pokrenuo projekat pisanja historije Islamske zajednice, budući da u Bosni i Hercegovini još nemamo cjelovitu historiju Islamske zajednice. Budući da je to zaista jedan veliki projekat, odlučili smo da na samom početku uradimo bibliografiju radova o Islamskoj zajednici, kako bi nakon toga pristupili pisanju historije“, kazala je ona.

Navela je da je 2020. godine započeto pisanje bibliografije, te da je obrađen period Austro-Ugarske uprave. Nakon internog skupa 2020. godine, 2021. godine objavljena je Monografija bibliografije radova o Islamskoj zajednici iz Austro-Ugarskog perioda.

„Ova bibliografija je dostupna online svim zainteresovanim koji se bave Islamskom zajednicom, pisanjem o institucijama, uposlenicima Zajednice, to im je prva adresa. Zaista je jako posjećena, mnogi istraživači je koriste. Prethodne godine smo nastavili s apisanjem bibliografije, i obradili smo period d 1929. godine. Ova bibliografija nije izašla, jer čekamo da kompletiramo period do Drugog svjetskog rata. Ove godine smo nastavili do 1941. godine“, objasnila je Ljevaković-Subašić.

Učesnici skupa bili su hafiz dr. Elvir Duranović, prof. dr. Zehra Alispahić, Mehmed Hodžić, Ejla Ćurovac, Lamija Hamzakadić, Amina Svraka, Anida Ibričić, Sumedin Kobilica, Edin Čolaković, Lamija Husić i Sumeja Ljevaković-Subašić.

„Već nekoliko godina sam dio ovog projekta. Za ovaj skup predstavio sam radove o Islamskoj zajednici u novinama ‘Slobodna riječ’, koje su izlazile u periodu od 1931. do 1932. godine. Dijapazon tema o Islamskoj zajednici koje se nalaze u ovim novinama je širok, govori o tome kako je Zajednica djelovala u tom periodu, o nekim segmentima njene djelatnosti, organizaciji, uposlenicima, i slično“, izjavio je Mehmed Hodžić.

Kako su najavili iz Instituta, naredne godine planirano je objavljivanje monografije radova o Islamskoj zajednici do Drugog svjetskog rata.

Author

admin