Dani islamske tradicije Bošnjaka: Izložba i tribina posvećeni Bošnjakinjama


shadow

U okviru četvrte manifestacija “Dani islamske tradicije Bošnjaka”, koju organizira Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, danas je Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održana tribina “Bošnjakinja u javnom prostoru”.

Učešće na tribini su uzeli dr. Ferid Dautović, dr. Elma Korić i dr. Sumeja Ljevaković-Subašić. 

„O našim heroinama i našem razumijevanju vjere treba pisati, govoriti jer se tako šalje poruka, da bez obzira na stradanja, žrtve i probleme treba raditi, davati od sebe maksimalnu energiju, znanje da se sačuva svijest o domovini Bosni, vjeri i moralu kod generacija koje dolaze, jer je to uvjet našeg opstanka i čuvanja identiteta“, kazao je dr. Dautović, direktor Instituta.

Dautović je ovom prilikom govorio o alimi Fatima Fočak-Mujezinović, navodeći da je smatrana posebnom, neponovljivom muallimom i vaizom, insanom, uzornom kćerkom.

„Njena svestrani aktivizam koji je izvirao iz njenog habitusa i njene vjere, njen ilum i njena besjeda, savjet i način komuniciranja, pomogao joj je da stekne veliko povjerenje, ugled, poštovanje u Bosni Hercegovini i šire i da svugdje bude rado primljen gost. Uz istaknuti odgajateljski, mualimski, vjeroučiteljski rad po mektebima, posebno se isticala kao angažirana muslimanka u društvenom i javnom životu grada Sarajeva. Svoje dragocjeno vrijeme je često žrtvovala za opće dobro, za brigu o ljudima, njihovim potrebama, njihovim problemima, njihovoj duhovnoj nadogradnji“, naglasio je Dautović.

O temi žena u javnom prostoru Bosanskog ejaleta govorila je dr. Korić, a dr. Ljevaković-Subašić o prisustvu Bošnjakinja u džamijama kroz povijest.

Povodom tribine postavljena je i izložba “Učene žene Bošnjakinje u Leksikonu bošnjačke uleme”, koju su pripremile uposlenice Gazi Husrev-begove biblioteke.

Izložbom je predstavljeno deset bošnjačkih učenih žena i dobrotvorki koje su uvrštene u Leksikon bošnjačke uleme, te im je na ovaj način odata počast za doprinos koji su dale u obrazovanju i prosvjećivanju generacija ženske djece.

„Ova izložba koju svjedočimo zapravo je uspjeh uposlenica Biblioteke da iz obimne građe Leksikona izluče jednu manju tematsku cjelinu, koja se odnosi na žene Bošnjakinje koje su bile intelektualno angažirane na ovim prostorima, a ušle su u Leksikon.

Naravno treba napomenuti da je samo mali dio tih Bošnjakinja ušao u Leksikon, jer nisu sačuvani tragovi njihovog rada. One su u tišini, u toplini svoga doma realizirale i ispoljavale svoje intelektualne sadržaje. A druga napomena je da je ovo što imamo u okviru izložbe, ponovo samo dio onog što Leksikon spominje. Ovom izložbom smo javnosti ponudili prozor u svijet naše prošlosti“, kazao je mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, koji je otvorio izložbu.

Podsjećamo, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka ove godine obilježava 15 godišnjicu rada, a kroz godine izrastao je u respektabilnu i prepoznatljivu naučnoistraživačku ustanovu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i time opravdao svoje osnivanje i postojanje.

Author

admin