Tokom vikenda obilježavanje značajnih jubileja u džematima u Švicarskoj i Austriji


shadow

Tokom predstojećeg vikenda u bošnjačkoj dijaspori bit će održani prigodni vjerski programi kojima će se obilježiti značajni jubileji džemata u Zofingenu u Švicarskoji i Grazu u Austriji.

Džemat Oberentfelden u Zofingenu 18. marta obilježava 20. godišnjicu kontinuiranog održavanja manifestacije „Večer Kur’ana“.
Imam ovog džemata hafiz Armin-ef. Harbaš za Agenciju MINA je kazao da ove godine očekuju oko 2.000 posjetilaca.

„Iako su u Švicarskoj fizički daleko od svoje domovine Bosne i Hercegovine, Bošnjaci su uvijek tražili mogućnosti i priliku da se okupe. Jedan od načina, bio je upravo učenjem i promišljanjem o Kur’anu. Radom i saradnjom na ovakvim aktivnostima dodatno su se zbližavali i jačali našu zajednicu. Svojim plemenitim i stalnim zalaganjem uspjeli su od, na početku skromne manifestacije, napraviti značajan događaj koji okupiti veliki broj posjetilaca iz Švicarske, ali i iz država okruženja“, kaže hafiz Harbaš.

U okviru „Večeri Kur’ana“ će nastupiti kurra hafiz Bunyamin Topcuoglu, kurra hafiz Abdurrahman Sadien, kurra hafiz Aziz Alili, hafiz Omer Zulić, Ibrahim Bilčević, Muradif Hodžić i Mirza Ganić. Prigodno predavanje će održati glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Izet-ef. Čamdžić, a kao gosti programa će prisustvovati Jasmin-ef. Demić i Džemal-ef. Fišek, glavni imam i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj.

U Grazu će dvodnevnim programom biti obilježena 10. godišnjica Bosansko-islamskog kulturnog centra „Bošnjak“ Graz.
Planirano je da 17. marta bude upriličena „Večer ilahija“, u okviru koje će nastupiti mektepski hor i interpretatorka ilahija i kasida Šejma Mehić-Svraka, dok će prigodna obraćanja održati muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i voditelj Odjela za džemat i imamet Mensur-ef. Pašalić. 

Narednu noć, 18. marta, predviđeno je održavanje „Večeri Kur’ana“, kada će nastupiti hafizi Mutasem Billah Al-Asali iz Sirije, Alpcan Celik iz Turske i Sulejman Hašić iz Bosne i Hercegovine, te Mustafa Isaković iz Bosne i Hercegovine.

U okviru ovog programa prisutnim će se obratiti muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Islamske zajednice u Austriji Umit Vural, te čelnici Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Esad Memić, Senad Kusur i Hasudin-ef. Atanović.

Očekuje se da će kao gosti programa prisustvovati brojne džematlije iz Austrije i susjednih država, te predstavnici javnog i političkog života Graza.

Author

admin