Svečanost polaganja kamena temeljca za islamski centar u Maljevcu 1. maja 2023. godine


shadow

Svečanost polaganja kamena temeljca za islamski centar u Maljevcu, Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj, bit će održana 1. maja 2023. godine, kazao je danas za Agenciju MINA Admir-ef. Muhić, imam džemata Maljevac.

„Obznanjujem radosnu vijest iz džemata Maljevac na današnji mubarek dan – 1. redžeb 1444. godine po hidžri. Naime, dobili smo službeni termin za svečanost polaganja kamena temeljca za islamski centar u Maljevcu. To je odlučeno na sjednici Mešihata.

Smatram izuzetno važnim da ovu informaciju i radosnu vijest obznanim danas, u danu s kojim smo ušli u odabrane mubarek dane i mjesece“, kazao je efendija Muhić.

Svečanost će biti održana ispred postojećeg mesdžida u Maljevcu, na zemljišnoj parceli koja je predviđena za izgradnju islamskog centra. Ujedno taj dan je predviđen i za početak radova na izgradnji.

„Predstoji nam veliki angažman i ogroman trud da pripremimo ovu veliku i nesvakidašnju svečanost na ulazu u Evropsku uniju, u blizini granice Hrvatske i BiH. Zahvalan sam predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji dr. Aziz-ef. Hasanoviću kao i službama zadužene za graditeljstvo u Karlovačkoj županiji. Ponajprije hvala mojim džematlijama i vakifima koji svakodnevno rade i doprinose ovom za nas velikom projektu. U Medžlisu Islamske zajednice Karlovac s nestrpljenjem očekujemo ovu veliku svečanost koja će se upriličiti na 25. godišnjicu od osnivanja džemata Maljevac“, naveo je on.

Dodao je da je „islamski centar u Maljevcu potreba muslimana koji žive u Karlovačkoj županiji“.

„U 176 kuća živi 1.000 vjernika muslimana u općinama Cetingrad, Vojnić i Topusko. Islamski centar će se prostirati na 434 m2. Munara će biti visoka 22,5 metra, a kupola visine 11,5 metara, s tri male kupole. Idejno rješenje uradila je arhitektica dr. Alma Pinjić iz Jablanice, dok je glavni projekt uradila arhitektica Željka Tomašić iz Zagreba“, kazao je Muhić.

Džematlije džemata Maljevac svojim prilozima finansirale su kupovinu zemljišta i svu projektnu dokumentaciju.

„Dobijena je građevinska dozvola i konačno svečanost polaganja kamena temeljca i početak radova na izgradnji Islamskog centra u Maljevcu je 1. maja. Pozivamo dobrotvore da pomognu izgradnju ove Božije kuće“, poručio je Muhić.

Author

admin