MIZ Žepče – Večeras podjela stipendija u iznosu od 35.000 KM


shadow

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepče večeras će nakon jacija-namaza dodijeliti stipendije učenicima i studentima u vrijednosti od oko 36.000 KM.

Stipendije se dodjeljuju iz Fonda za stipendiranje učenika i studenata koji pri ovom medžlisu djeluje od 1999. godine. Iako se radi o jednom od manjih medžlisa Islamske zajednice, do sada je podijeljeno oko pola miliona KM.

„Fond se puni putem sergija koje organiziramo svakog drugog petka u mjesecu. To je osnovni izvor, ali imamo i druge vakife i donatore, privrednike, one koji izdavaju značajne iznose za ove potrebe“, kazao je za Agenciju MINA glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić.

Stipendije se u skladu sa Pravilnikom za stipendiranje učenika i studenata.

„Svake godine bude raspisan konkurs na koji se prijavljuju studenti i đaci s područja našeg medžlisa. Uslov je da budu vrlo dobri ili odlični učenici, odnosno dobri studenti. Do sada smo uspijevali ispuniti želju svima koji su aplicirali“, objasnio je efendija Gračić.
Od 2014. godine MIZ Žepče dodjeljuje i posebnu stipendiju dvostrukog iznosa, pod nazivom „Abdulvehab Ilhamija“, za studente sa najboljim prosjekom ocjena.

„Ukoliko imamo studenta književnosti, onda preferiramo da to bude izbor. Ove godine dobitnik ove posebne stipendije je student Pravnog fakulteta“, kazao je on.

Stipendije koje se dodjeljuju iz ovog fonda izraz su opredjeljenja Islamske zajednice da podrži one na putu znanja, te da time doprinosi društvu u cjelini, ocijenio je muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević.

„Najvažniji resurs svake ustanove, svake zajednice, jesu ljudi. Ljudski potencijal je svojevrsna vrsta kapitala, kapital koji može nadomjestiti sve drugo, a ne kapital koji se ne može nadomjestiti ničim drugim. Najvažniji sadržaj ljudskog potencijala jeste znanje. Znanjem povećavamo vrijednost određene osobe, stoga je naša misija i odgovornost, da povećamo, afirmiramo znanje“, kazao je muftija Dizdarević.

Naglasio je da Islamska zajednica na različitim nivoima podržava obrazovanje.

„To nije naša primarna misija, ali svakako, znajući i uvažavajući vrijednost znanja, to činimo na različitim nivoima. Jedan od prepoznatljivih medžlisa po afirmaciji znanja i učenosti jeste svakako MIZ Žepče“, kazao je muftija Dizdarević.

Do sada je više stotina učenika i studenata obradovano stipendijama Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

Author

admin