Svečano otvorena manifestacija Dani islamske tradicije Bošnjaka


shadow

Treća manifestacija „Dani islamske tradicije Bošnjaka“, koju organizira Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB), svečano je otvorena večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promocijom knjige i izložbom „Hafiz Husnija-ef. Semić“.

Svečanosti su prisustvovali muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodžić, direktor IITB Ferid Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić i brojni drugi gosti.

„Čestitam na manifestaciji i njenim programskim sadržajima. IITB i multimedijalni, naučno-istraživački i edukativno-izložbeni projekat ‘Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne’, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku, radi na istim stvarima i u istoj misiji, na afirmacija, proučavanje naše islamske tradicije“, kazao je ovom prilikom dr. Hodžić.

Prema riječima direktora Instituta dr. Ferida Dautovića, cilj manifestacije je da budu predstavljeni projekti Instituta, čime se olakšava promocija i širenje saznanja o kulturnoj baštini Bošnjaka, njihovoj tradiciji, učenjacima, te rukopisnoj ostavštini.
„Želimo pokazati da su islamske tradicionalne vrijednosti kod Bošnjaka utemeljene na Kur’anu i hadisu, a to je ono što smo valorizirali kroz naša naučna istraživanja. Na taj način, Bošnjacima nastojimo približiti raskošnu islamsku tradiciju, koju su živjeli naši preci, a koju i mi, naravno, živimo“, kazao je direktor Dautović.

Direktor Dautović je i autor knjige „Hafiz Husnija-ef. Semić“.

„Hafiz Semić je bio jedan od velikih alima, koji je poseban utjecaj imao u Visokom i okolini. Djelovao je u teškom vremenu, kad su mnogi imami odlazili u neke druge segmente da rade zbog teških prilika koje je nametalo to vrijeme. On je ostao u Islamskoj zajednici i bio je misionar“, kazao je Dautović.

Osim autora dr. Dautovića, o knjizi su govorili dr. Mustafa Prljača, dr. Elvir Duranović i Salih Semić, sin rahmetli hafiza Semića.

„O hafizu Semiću se može govoriti iz mnogo aspekata. Želim kazati više o pitanju autoriteta imama i transmisije znanja. Svaki imam stavljanjem ahmedije na glavu dobije autoritet, ali to je zapravo autoritet njegovih prethodnika koji su nosili ahmediju, a na svakom imamu je da taj autoritet opravda. Hafiz Semić je bio predan, požrtvovan i nastojao je da u svakom momentu bude imam, autoritet, i zadobio je poštovanje. Naši alimi su prenosili cjelokupno znanje na mlađe generacije, tako i Semić“, kazao je dr. Duranović.

Salih Semić je izjavio da su ovakvi događaji jako značajni u očuvanju sjećanja na lik i djelo rahmetli hafiza Semića.

„Porodica prepoznaje i cijeni napore koje je dr. Dautović uložio u pripremu ove knjige, jer do 2020. godine ništa nije bilo napisano o mom ocu. Također, izlazak ove knjige je probudio dosta emocija, kod porodice, kod učenika mog rahmetli oca, ali i svih onih koji su ga poznavali“, izjavio je Salih Semić.

Savjetnik reisul-uleme za medije dr. Mustafa Prljača naglasio je da se utjecaj hafiza Semića proteže do naših dana.

„Ova knjiga je autentično svjedočanstvo o alimu, humanisti, čovjeku koji je cijeli svoj život posvetio radu za islam i Islamsku zajednicu. Bio je jedan od tihih i nenametljivih pregalaca. U knjizi nalazimo brojne dokumente, koji značajno dopunjuju njenu poruku, a čitajući ih ćemo detaljnije upoznati sve ovo o hafizu Semiću“, kazao je dr. Prljača.

Knjiga će u okviru ove manifestacije biti promovirana i u Vakufskoj zgradi u Goraždu, u četvrtak 4. novembra, s početkom u 18.30 sati.

Manifestacija „Dani islamske tradicije Bošnjaka“ će trajati do 18. novembra, a njeni sadržaji će, osim u Sarajevu i Goraždu, biti realizirani u Žepču, Bihaću, Ključu, Visokom, Zenici i Varešu.

Author

admin