Medresa Osman-ef. Redžović u Visokom – Škola koja i nakon 30 godina raste


shadow

Javna ustanova (JU) Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Velikom Čajnu kod Visokog ove godine obilježava 30 godina postojanja i rada.

Ovaj značajni jubilej bit će obilježen nizom vjerskih, kulturnih, naučnih i sportskih aktivnosti, dok će centralni događaj biti održan u subotu, 15. oktobra, s početkom u 11.00 sati, kada će biti održana Svečana akademija, otvorena proširena i obnovljena školska zgrada, otvoren Vakifski park, te promovirano više od 200 novih vakifa.

Svečanosti će prisustvovati reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić, zvaničnici Islamske zajednice, predstavnici vlasti i javnog života i brojni gosti.

„Po mjerljivim parametrima, 30. godišnjicu Medresa dočekuje jača i veća nego ikad. Od nekadašnjih osam, u posljednih pet godina izrasla je u školu sa 12 odjeljenja i više od 260 đaka. To vidimo kao indikator povjerenja i potvrdu pravilnog pristupa odgoju i obrazovanju“, izjavio je za Agenciju MINA direktor Medrese mr. Dženan Handžić.

Naglasio je da je za proširenje kapaciteta samo u posljednje četiri godine utrošeno oko 2,5 miliona maraka osiguranih iz različitih izvora.

„Od decembra 2018. do danas podržala su nas ukupno 222 pravna i fizička lica, a da to od njih nismo tražili. Svečanost povodom 30 godina Medrese je prilika da zahvalimo vakifima i pokažemo im kako smo utrošili njihovih više od milion maraka koje su nam povjerili“, poručio je, između ostalog, Handžić.

Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Visokom počela je s radom ratne 1992/93. godine, a nosi ime učenjaka Osman-ef. Redžovića.

Prepoznatljiva je po kontinuiranom razvoju i brojnim ostvarenim dostignućima u oblasti obrazovanja, ali i po svojim alumnistima, kojih je u ovih skoro 30 godina bilo više od 1600.

Author

admin