Svečana akademija povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje i premijerno izvođenje “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” 27. septembra


shadow

Svečana akademija povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i premijerno izvođenje „Poeme o bosanskom bijelom šehidu“ bit će održani 27. septembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, s početkom u 14.00 sati, saopćeno je danas na konferenciji za medije.

Ovom prilikom su se obratili Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje, Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra IZ i saradnik na projektu, te dr. Džemaludin Latić, autor teksta poeme.

Predsjednik Hadžić je ovom priikom najavio i da će u okviru programa obilježavanja godišnjice Udruženja 27. septembra u 12.30 sati biti proučena hatma-dova pred duše šehida na Spomen-obilježju ispred Gazi Husrev-begove medrese.

„Osim činjenice da je malo udrženja koje se mogu pohvaliti godišnjicom kakva je ovaj naš jubilej, sretni smo što smo uspjeli nakon tri godine rada u etapama tekst, koji je napisao Džemaludin Latić, pretočiti u poemu. Priča je vrlo aktuelna, posebno u ovim trenucima, i želimo dati doprinos kulturi sjećanja na one koji su dali svoje živote za domovinu. Vjerujemo da će poema trajati, ne samo na dan prikazivanja, nego kroz vrijeme“, kazao je danas predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.

“Poema o bosanskom bijelom šehidu” je nastala kao rezultat promišljanja i želje da se napiše jedna kasida o imamima koji su stekli šehadet u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da su sudbine imama i muallima u ratu bile različite i stravične, rodila se ideja da umjesto kaside bude napisana poema, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.

Pokrovitelj “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.
„Imami su sve vrijeme bili uz svoj narod, i ostali uz svoj narod. Priča o njihovom stradanju, njihovoj plemenitoj borbi, slavi i mučeništvu, zahvaljujući knjigama, filmovima, sada i sa novom umjetničkom formom, Poemom, kao i brojnim medijskim prilozima, radovima i podsjetnicima, neće ostati neispričana priča. To nije nikakav pokušaj glorifikacije njihove uloge tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali jeste podsjetnik na vrijeme zla, u kojem međunarodne konvencije nisu značile ništa“, kazao je ovom prilikom Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra Islamske zajednice i saradnik na projektu.

Naglasio je da je Poema poziv da se prepozna zlo.

„Na jednoj strani, Poema o bijelom bosanskom šehidu je sjećanje na imame, njihovo utočište i njihov glas, a na drugoj, ovakve forme mogu značajno doprinijeti buđenju interesa društva za dešavanja iz bliske prošlosti, bez manipulacije. Ne možemo odustati od učenja lekcija iz mračne prošlosti, sve dok ih ne naučimo“, poručio je, između ostalog, Hrbat.

Dr. Latić je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog prilike da napiše poemu, te je ukazao na značaj uloge imama.

„Bila mi je čast da pišem poemu, prije svega jer sam mnoge od šehida i poznavao, bili su moji profesori, moji učenici. Imami su, i u Kur’anu i u sunnetu, cijenjeni kao učeni, oni su nosioci svjetlosti. Šehitluk imama je poseban, jer su oni pozivali svjetlosti, principima dobra, mira, saradnje, ljubavi prema ljudskom biću, a ubijeni su od strane onih koji su tu svjetlost potirali na zemlji“, izjavio je Latić.

Neki od glumaca i izvođača poeme su Izudin Bajrović, Mustafa Isaković i hafizi Aziz Alili i Burhan Šaban.
Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, osnovano je 28. septembra 1912. godine.

Ulaz za premijerno izvođenje „Poeme o bosanskom bijelom šehidu je besplatan“.

Author

admin