Reisul-ulema Kavazović – Džamije su sačuvale naše narodno i vjersko ime


shadow

Džamija nas je okupljala i održavala na životu i kao narod, i kao Zajednicu, a tako je i danas – poručio je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović na današnjoj svečanosti otvaranja džamije u Kaćunima.

Ovom prilikom reisul-ulema je kazao da je džamija za Bošnjake mjesto pripadnosti, ali i njihov orijentir.

“Nemojmo zaboraviti da je džamija u temelju našeg bića. Ona je bila mjesto koje nas je sabiralo, mjesto koje je čuvalo i naše narodno i vjersko ime i onda kada su nam ime oduzeli. Ona je bila ta u kojoj smo nalazili utjehu i spas. Džamija će uvijek biti mjesto naše pripadnosti i prema njoj će muslimani uvijek imati poseban odnos”, naveo je reisul-ulema.

Kako je istaknuo, u muslimanskom svijetu ne postoji narod koji svoje narodno biće i svoju sudbinu veže za džamiju, kao što to rade Bošnjaci.

“Naš narod voli džamiju, gradio ih je kad god je mogao, i po selima i po gradovima. Te naše male džamije po selima su sačuvale duh našeg naroda i utemeljile naš narod u onom što danas jest. Zato, da nije bilo naše džamije, da nije bilo mjesta našeg okupljanja, samo Dragi Bog zna šta bi se s našim narodom dogodilo”, naglasio je reisul-ulema.

Dodao je i da su džamije, kao zajednički dom, uvijek gradili dobri ljudi.

“Džamija je temelj našeg duhovnog bića. Ona je uvijek bila centar naše duhovnosti kroz stoljeća. Na ovom mjestu bila je džamija i prije ove, sve njih su sagradili ljudi, iz svoje velike ljubavi prema Allahu i iz svoje duhovne potrebe da u džamiji nađu zaštitu. Ovih danas u našoj Bosni i Hercegovini, ali i Hrvatskoj, svjedočimo da muslimani i katolici grade crkve i džamije, grade mjesta na kojima veličaju i slave Uzvišenog Gospodara. Budimo ponosni da smo stvorenja Jednog Boga, Koji ljudima daje dobro, Koji ih opskrbljuje nimetima”, kazao je reisul-ulema.

Ovom prilikom je ukazao i na značaj mekteba, koji su se uvijek gradili uz džamije.

“Mekteb je najvažnija odgojno-obrazovna ustanova IZ. Jučer je 1700 mekteba otvorilo svoja vrata našoj djeci, djeca su se počela upisivati da nauče o svojoj vjeri, kulturi i tradiciji, o onome što je temelj našeg duhovnog, ali i narodnog bića. Džamija nije potpuna bez mekteba. Zato, pozivam sve muslimane, roditelje, da povedu računa o tome da naša djeca dobiju adekvatan vjerski odgoj, kako je to uvijek u BiH bilo. Mi smo djecu odgajali u našim porodicama, ali i našim mektebima, u medresama i na fakultetima”, naglasio je, između ostalog, reisul-ulema.

Vjernicima je poručio da je budućnost Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u obrazovanju i odgoju djece.

„U ovoj zemlji će ostajati naša djeca, ali se svi moramo potruditi da to tako bude. Koliko god ulažemo u džamije, s još više žara i odlučnosti moramo uložiti u mektebe, škole, medrese, fakultete. Mi, kršćani i Jevreji smo sljedbenici Knjige. Tamo gdje se Knjiga poštuje, tamo gdje se znanje poštuje, je kvalitetniji i bolji život. Apeliram na sve nas da učinimo sve da naše škole budu u dobrom stanju i da naša djeca mogu steći dobro znanje. Podizanje djece je naša najveća odgovornost. Zato, želim vas zamoliti da to ispravno razumijemo“, poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Author

admin