Projekat “Pod nebom vedre vjere” predstavlljen na simpoziju u Istanbulu


shadow

Glavni kustos projekta Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini „Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ i voditelj istraživačkog tima prof. dr. Aida Abadžić Hodžić predstavila je ovaj projekat na 8. međunarodnm simpoziju o studijama historije Balkana (UBTAS) koji su održava na Beykent Univerzitetu u Istanbulu.

Simpozij se održava od od 1. do 4. septembra, o temi „Kultura, umjetnost i arhitektura Balkana“, a u fokusu mu je slojevita kulturna historiji Balkana, sa naglaskom na osmansko naslijeđe i njegove susrete sa drugim kulturama i tradicijama na ovim prostorima.

Abadžić Hodžić pozvana je da održi jedno od dva glavna uvodna izlaganja, a njena tema je bila „Bosanska arhitektura na raskršću kultura: primjeri plodonosnih izazova“.

Ona je predstavila odabrane segmente kulturne historije Bosne i Hercegovine, sa naglaskom na autohtonu stambenu arhitekturu osmanskog perioda u Bosni kao predmet studija i istraživanja evropskih arhitekata na razmeđu 19. i 20. stoljeća i oblikovanje tzv. „bosanskog stila“ u arhitekturi kao osobitog fenomena u historiji evropskog modernizma, te kao rezultat kritičke valorizacije osmanskog naslijeđa i primjer plodonosnog susreta svjetova Istoka i Zapada.

Također, velikom broju prisutnih međunarodnih stručnjaka, iz Turske, SAD-a, Grčke, Irana, Azerbejdžana, Albanije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Bugarske, iz raznih oblasti društvenih i humanističkih nauka predstavila je koncept, ciljeve i sadržaje projekta „Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“.

Ovo promocija će značajno doprinijeti međunarodnoj naučno-istraživačkoj saradnji i široj recepciji i valorizaciji naučno-istraživačkog, edukativnog, izložbenog i promotivnog projekta „Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“.

Simpozij se održava u organizaciji Beykent Univerziteta, Burdur Mehmet Akif Ersoy Univerziteta, Doğuş Univerziteta, Trakya Univerziteta i Univerziteta iz Tuzle (Bosna i Hercegovina), Turskog društva za historiju (Turkish Historical Society) i Međunarodnog komiteta za istraživanje historije Balkana – UBTAK (International Balkan History Research Committee).

Author

admin