Kladanj: Počinje manifestacija “Dova kod Djevojačke pećine”


shadow

Dova kod Djevojačke pećine datira, prema nekim predanjima, čak više od 400 godina. Ponosni smo na činjenicu da je kontinuitet dovišta zadržan i da imamo priliku hoditi u budućnost stopama kojim su išli naši dobri preci u prošlosti, stopama iskrene i predane vjere – izjavio je za Agenciju MINA Asim-ef. Esmić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kladanj, povodom tradicionalne manifestacije „Dova kod Djevojačke pećine 2022“.

Manifestacija će biti otvorena večeras učenjem mevluda, kelimei-tevhida i zikra u džamiji u Brateljevićima poslije akšam-namaza.

„Osim predstavnika Tarikatskog centra, derviša i mnogobrojnih gostiju, gost predavač će biti Izet-ef. Čamdžić. Raduje nas najavljeno prisustvo i drugih predstavnika institucija, te ljudi iz društvenog, političkog i kulturnog života“, kazao je ef. Esmić.

U programu manifestacije planirana je i izložba slika, promocija knjige, biciklijada, susreti zavičajnih stvaralaca, malonogometni turnir i drugi kulturni i sportski sadržaji.

Centralni dio manifestacije je dova kod Djevojačke pećine, koja će biti održana u nedjelju, 28. augusta, s početkom u 11.30 sati.
„Prije podne-namaza bit će proučena dova, a tradicionalno očekujemo goste s nivoa Rijaseta Islamske zajednice i Muftijstva tuzlanskog“, najavio je glavni imam.

On je podsjetio da okupljanje vjernika, u svakoj prilici, simbolizira džemat i zajedništvo, te da ima za cilj približiti srca vjernika.
„Kada je u pitanju dova kod Djevojačke pećine, simboliku možemo tražiti u sljedećem: pećina – sklonište od dunjalučkih iskušenja i izazova, izvor u pećini – čistoća i novo rađanje, kabur djevojke – konačište svakog stvorenja, priroda – ljepota Allahovog, dž.š., stvaranja i odmor za naše duše, i drugi. Na takvom mjestu prepunom simbola i znakova koje treba da čitamo, sigurno je da će naše iskrene dove upućene Allahu, dž.š., biti primljene“, naglasio je Esmić.

Kako je kazao, Djevojačka pećina za stanovnike Kladnja predstavlja oazu mira, duhovnosti i zajedništva.

„Ona je za sve stanovnike ovog područja izuzetno značajna. Zato smo sretni kada nam u posjetu dođu mnogobrojni vjernici iz svih krajeva naše domovine i naše dijaspore da zajedno u dovi i ibadetu provedemo vrijeme na dovištu i na taj način ojačamo naše biće za izazove i druga iskušenja u ovom teškom vremenu za naš narod i našu domovinu“, poručio je Asim-ef. Esmić.

Author

admin