Igman – Proučena Dova za domovinu


shadow

Dova za domovinu proučena je danas u prisustvu velikog broja vjernika na platou Ratne džamije na Igmanu, u okviru manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“.

Nakon odavanja počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima, defilea ratnih zastava, održan je vjerski program.

Hadis-ef. Pašalić, vojni muftija, ukazao je na nekoliko razloga zbog kojih je Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini Dovu na Igmanu uvrstila u značajne datume.

“Kazujemo poruku da IZ i vjernici nisu ovdje da obilježavaju uspjehe ni neuspjehe branilaca, prepustit ćemo vojnim stratezima da govore, nego je naša zadaća da damo pomen na šehide. Tu smo da evociramo sjećanje na izgradnju Ratne džamije i odlučnost i predanost vojnika da je izgrade, što je i nama poruka da čuvamo i održavamo naše džamije. Treći razlog je da u odabranom danu zajednički molimo Boga da nam pomogne da sačuvamo našu domovinu”, kazao je muftija Pašalić.

Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), naglasio je da je Igmanska džamija simbol časne i čestite borbe pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

“Ovo je prva izgrađena džamija u nezavisnoj Bosni i Hercegovini i simbol je činjenice da su u vremenu kada su rušene džamije, pripadnici ARBiH gradili, i ona odiše duhovnošću. Mi već 22 godine, hvala Bogu, organizujemo manifestaciju, okupljamo se kod ove džamije i povezujemo se u domovinskoj priči”, naglasio je Hadžić.

Hutbu je ovom prilikom održao muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

On je naglasio da u današnje vrijeme, kada smo svjedoci novim nasrtajima na suverenitet domovine i opstanak naroda, trebamo braniti narod i domovinu, samo drugačijim metodama i sredstvima.

“Danas su na sceni druge metode, ali ciljevi su isti, kao i u periodu nedavne agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine, jer bi to značilo i nestanak našeg naroda”, poručio je muftija Adilović.

Istaknuo je da je potrebno da svi uradimo što možemo kako bi Bosna i Hercegovina bila stabilna i prosperitetna.

“Pri tome, oslanjajmo se prvo na Gospodara svjetova, zatim na naše vlastite snage, a tek onda na pomoć drugih. Naša domovina ima sve potencijale za to: prirodne resurse, kvalitetne kadrove i dokazane patriote. Na nama je samo da zajednički i iskreno radimo na ostvarivanju boljitka za sve njene građane i da ustrajemo u tome”, kazao je muftija.

Dovu za domovinu je proučio Kenan-ef. Bajrić, glavni imam za medžlise Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak i Kreševo.
Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman“ doprinos je očuvanju kulture sjećanja i pamćenja.

Author

admin