Prvi avion sa 180 hadžija polijeće u 9.20 sati


shadow

Prva grupa od 180 hadžija danas će u 9.20 sati otputovati u Saudijsku Arabiju, dok će tokom dana sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu otputovati još 816 hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine prema Medini poletjet će u 10.50, 14.30, 17.35 i 20.55 sati.

Hadžije su se prije polaska okupile u Džamiji kralja Fahda, gdje im se prigodno obratio izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus.

Muftija Grabus je podsjetio da je putovanje na haž jedno od najvažnijih u životu čovjeka, te da ono ima posebnu dimenziju, jer podrazumijeva poziv koji Bog upućuje čovjeku.

“Putovanje na hadž je nastojanje svakog čovjeka da se očisti od slabosti koje se nakupe tokom života, da se ponovo duhovno rodi. Za Islamsku zajednicu je izuzetno važno da se putovanje na hadž organizira na način da su ljudi zadovoljni, i s tim ciljem su uloženi ogromni napori”, kazao je muftija.

Dodao je da je, također, izuzetno važno da muslimani iz Bosne i Hercegovine imaju priliku obaviti hadž i ujedno učiti od drugih muslimana, stičući neprocjenjivo iskustvo.

Muftija Grabus se osvrnuo i na mjesto Bejtullaha u srcu Bošnjaka.

“Zemaljski Bejtullah simbolizira Allahovu kuću. Za Bošnjake Bejtullah označava središte duhovnog svijeta i Kaba nije samo smještena u Meki, smještena je u srcima svih Bošnjaka”, poručio je muftija Grabus.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić za Agenciju MINA je izjavio da veliki broj hadžija, koji ove godine putuju u organizaciji Ureda, svjedoči povjerenju u Islamsku zajednicu.

“Sretni smo što smo u uspjeli izvršiti sve pripreme. U jednom danu ćemo prevesti sve hadžije. Želim naglasiti da je Islamska zajednica i ovaj put položila jedan veliki test, test povjerenja prije svega, a naš narod je to pokazao velikim interesom”, ocijenio je Hadžić.

Podrška hadžijama na putu će biti rukovodstvo, vodiči, šerijatske konsultantice za žene, tehničko osoblje, ljekari, medicinski tehničari.

Izet-ef. Čamdžić, glavni vodič, prije polaska na put izjavio je kako sve teče prema planu i kako je komunikacija između vodiča i hadžija kvalitetna.

“Spremni smo za put, nadamo se sretnom i ugodnom putovanju. Put je izazov, naravno, ali vjerujemo da nećemo imati nepremostivih situacija”, kazao je Čamdžić.

Jedan od vodiča je i dr. Nezir Halilović, koji je također ukazao na napore koje je uložila Islamska zajednica.

“Važno je spomenuti da je vodička služba ove godine formalizirana, jer smo prošli temeljitu edukaciju, a samo najbolji su dobili priliku da vode hadžije i imamo zadatak da to opravdamo. Svo vrijeme priprema samo bili na raspolaganju hadžijama, tako će biti i tokom putovanja”, naglasio je Halilović.

Hadž će ove godine, među ostalim, obaviti i Elma Tatar Avdić.

“Svaki čovjek u svom životu ima nadanja da će mu se ovo desiti jednom, a ja sam sada putnik i molim Allaha da nam mebrur učini put. Emocije su pomiješane, a čovjek ne može ni zamisliti kako će tek biti kada se susretnemo s Bejtullahom”, izjavila je ova buduća hadžinica.

Najmlađi hadžija ove godine je Mehmedalija Mehić, dvadesetogodišnjak, koji je od djetinjstva štedio novac kako bi otputovao na hadž. Interesantna je činjenica da na hadž putuje sa cijelom porodicom, roditeljima i dvije sestre.

Najstarije hadžije su Mula Pejzić i Emin Fočo, rođeni 1957 godine.

Author

admin