Islamska zajednica osigurala Kur’ane za slijepe i slabovidne osobe


shadow

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i Vakufska direkcija IZ danas su u Sarajevu promovirali elektronski Kur’an i predstavnicima udruženja slijepih u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) dodijelili primjerke ovih Kur’ana.

„Rukovodstvo Islamske zajednice na odgovoran način pristupa svim kategorijama našeg društva i nastojimo naći odgovor na njihove potrebe. U ovom slučaju, riječ je o osobama kojima je Allah uskratio čulo vida, i nastojimo naći najkvalitetniji odgovor“, naglasio je izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Projekat “Elektronski Kur’an za slijepa i slabovidna lica” podržala je Humanitarna organizacija “Meberretu-l-mutemejjizin” iz Kuvajta.

„Sretni smo što smo osigurali sredstva za ovaj projekat, te što smo ga implementirali. Želim naglasiti da je osnovan i Fond, koji ima za cilj da pomogne slijepim i slabovidnim licima koja uče Kur’an na pamet. Danas smo, također, dio iz ovog Fonda dali onima koji su najvrijedniji“, izjavio je Imad Al-Mutawa, predstavnik ove organizacije.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice hafiz dr. Senaid Zajimović je zahvalio organizaciji Meberretu-l-mutemejjizin na podršci.

„Islamska zajednica je tu da bude na usluzi i to pokazuje na različite načine. U svojim nastojanjima Zajednica ima svoje prijatelje širom svijeta, tako i u Kuvajtu. Nadamo se da je ovo početak aktivnosti koja bi, na kraju, trebala da okupi što veći broj onih kojima je Kur’an na prvom mjestu“, istaknuo je Zajimović.

Kako su kazali predstavnici udruženja, Islamska zajednica je jedna od rijetkih koja vodi brigu o slijepima na ovaj način i koja im otvara mogućnosti za edukaciju.

„S obzirom na to da slijepe osobe imaju male mogućnosti za učenje Kur’ana, zaista smo sretni, jer smo godinama tragali za nekim načinom učenja Kur’ana“, poručila je Tima Halilović, iz Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

U programu su se određeni članovi udruženja, koji su ranije dobili Kur’ane, predstavili učenjem kur’anskih sura i ajeta. Na kraju, predstavnicima udruženja su podijeljeni elektronski Kur’ani.

Author

admin