Svečana akademija u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku – Ispraćena 255. generacija


shadow

U Atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku danas je održana Svečana akademija, kojom je ova odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice (IZ) ispratila 255. generaciju učenika i učenica.

Akademijom su ispraćena 92 učenika i učenice, koji su se u toku četverogodišnjeg školovanja u Medresi osposobili za dalji nastavak školovanja, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ.

„Ono što nas sve vezuje jeste inspiracija na kojoj se temelji odgovornost. Naredba ‘Ikre!’ je obavezujuća za sve, ‘od bešike do motike’ i ova sura ima sedždu na kraju, što poručuje da je neizbježno da se padne na sedždu i da se učenje i podučavanje odgovorno izvršava. Zato Islamska zajednica odgovorno izvršava taj zadatak, shvatajući to kao svoju obavezu“, naglasio je Smajlović.

Na Svečanoj akademiji proglašeni su učenik i učenica 255. generacije, Ibrahim Adilović i Ajla Turčinović

Muftija travnički Ahmed-ef. Adilović uputio je čestitke, ali i poruke maturantima i maturanticama.

„Dvije stvari bih vam poručio. Prva, budite ozbiljni i trudite se, pa će vaš trud vidjeti svi koji žele vidjeti dobro. Druga je ‘Bismillah’, da sav taj trud radite u ime Allaha, na dobar, plemenit i lijep način. Očekujem to od njih, jer na taj način se ostvaruju pravi rezultati“, poručio je Adilović.

Direktor Medrese Dževdet Šošić naglasio je kako Akademijom obilježavaju uspjeh Medrese, maturanata i maturantica, njihovih roditelja, Islamske zajednice i društva u cjelini.

„Mi danas našem društvu darujemo 92 mlada cvijeta, koji će u nastavku svog životnog puta, nadamo se, dati primjetan doprinos boljitku Zajednice i društva. Zahvaljujem i roditeljima na povjerenju kojeg ste nam ukazali dajući nam vaše kćeri i sinove u emanet, da ih odgajamo i obrazujemo te osposobimo za životna iskušenja i izazove“, naglasio je Šošić.

Istakao je i značajna postignuća na infrastrukturnom planu, od kojih je najveće povećanje grunta upisivanjem tri nekretnine kao vakuf i dvogodišnja rekonstrukcija glavnog objekta Medrese uz finansiranje Turske državne agencije za saradnju i razvoj.
Prisutnima se obratio i premijer Srednjobosanskog katona Tahir Lendo, istaknuvši kako su svršenici Medrese prepoznatljivi društvenoj zajednici kao biseri društva.

„Medresa je izrasla u vodeću referentnu ustanovu na kantonu, ali i šire, koja je vodilja i jedna od najnaprednijih u odgoju i obrazovanju“, poručio je premijer Lendo.

Tradicionalno, na Akademiji su uručene posebne zahvalnice i prigodni pokloni roditeljima koji su svoje troje djece dali na povjerenje Medresi, na odgoj i obrazovanje. Tako je izaslanik reisu-l-uleme, Ismail-ef. Smajlović, uručio je zahvalnicu i poklon supružnicima, Fehimu i Zumri Garanović.

Nakon Akademije, upriličen je i defile maturanata i maturantica u Travniku.

Author

admin