Gazi Husrev-begova medresa ispratila 472. generaciju učenika i 40. generaciju učenica


shadow

Svečanim defileom i programom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, danas je svoje školovanje završila 472. generacija učenika i 40. generacija učenica ove škole. 

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ Dževad Hodžić ovom prilikom je istakao da je ovo značajan dan za sve učenike, roditelje, školu, ali i cijelu Islamsku zajednicu i društvo u cjelini.
Završetak školovanje učenicima, roditeljima i nastavnicima čestitao je i hafiz Mensur Malkić, direktor ove odgojno-obrazovne institucije IZ.

Uprkos pandemiji koja je otežala pohađanje nastave, riječ je o uspješnoj generaciji, koja je odgovorila svim svojim obavezama.
“Ovo je generacija koja u svojim redovima ima devet hafiza, vrlo posvećenih učenika koji su vrijedno radili, te učenike koji su postigli vrlo zavidne rezultate na  raznim takmičenjima, tako da ima učenika koji su ovo vrijeme iskoristili na najbolji mogući način”, kazao je hafiz Omer Zulić, razrednik jednog razreda maturanata.

Gazi Husrev-begovu medresu ove godine završilo je 49 učenika i 68 učenica, a učenici generacije su Fatima Huseinspahić i hafiz Mustafa Sinanović.

“Mislim da je medresa izuzetno dobra podloga za svako buduće školovanje zato što vas izgradi u potpunom smislu, počevši od ličnog i društvenog angažmana do osjećaja prema drugima”, naglasila je Huseinspahić.

Hafiz Sinanović podsjetio je na odgojnu ulogu medrese, kazavši da je počašćen priznanjem učenika generacije s obzirom da je riječ o vrlo uspješnoj generaciji. 

“Pozvao bih učenike osnovnih škola da se ne libe upisati medresu, jer će svako u medresi uistinu pronaći ono što želi”, poručio je danas Sinanović. 

Upravo odgojna komponenta koju ima medresa razlog je zbog čega mnogi roditelji djecu rado upisuju u ovu školu. 

“Medrese u nas ulijevaju sigurnost, jer nam djeca iz medrese izađu s dobrim moralom, dobrim znanjem, a ono što je važno jeste da posljednjih decenija mogu upisivati fakultete koje žele i tu budu među boljim studentima”, izjavio je danas Salih Jusufović, otac jednog od učenika.

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 1537. godine, i najstarija je odgojno-obazovna ustanova u našoj zemlji.

Author

admin