Poziv za medije – Predstavljanje programa manifestacije Dani džemata i džamija


shadow

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini 7. maja obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji.

Ovim povodom, Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ tokom maja i juna organizira niz sadržaja u okviru manifestacije „Dani džemata i džamija“.

Manifestacija počinje sutra, 6. maja, otkrivanjem temelja Sultan Bajezidove – Careve džamije u Rogatici, s početkom u 10.00 sati.
Također, sutra će i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović održati centralnu hutbu povodom Dana džamija, u Novim Miljanovcima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tešanj.

Nakon toga, planirano je da program manifestacije „Dani džemata i džamija“ bude predstavljen tokom otvaranja izložbe „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini“, sutra, 6. maja 2022. godine, s početkom u 14.00 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci (GHB) u Sarajevu.

Pozivamo predstavnike medija da javnost izvijeste o ovoj izložbi. (Na raspolaganju za izjave bit će učesnici svečanog otvaranja izložbe).

Svečanim obraćanjem izložbu će otvoriti zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes Ljevaković
Izložbu su pripremili uposlenici GHB, uz mentorstvo prof. dr. Ismeta Bušatlića. Džamije koje su izgradili osmanski sultani imaju poseban značaj u osmanskoj arhitekturi i nazivaju se sultanske džamije. Neke od njih su izgradili sultani u samoj prijestolnici Carstva ili u osvojenim pokrajinama i bile su simboli ekonomske moći, vjerskih osjećaja, svjetovne vlasti, pogleda na svijet i umjetničke sklonosti.

U Bosni osmanskog perioda podignuto je više od 80 takvih sultanskih džamija za vrijeme vladavine i na ime 12 sultana od polovine XV do polovine XIX stoljeća. Mnoge su tokom vremena porušene, neke od njih obnavljane, a od nekih su ostale samo zidine u tvrđavi, minaret ili prazan prostor na kojem su bile izgrađene.

Author

admin