Muftija Abdibegović – Na Bajram se možemo ogledati u ogledalu sopstvene duše


shadow

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz, čime je počelo obilježavanje Bajrama.

„Bajramom se oslikava duhovna dimenzija i vjerska narav čovjeka. što znači da se na Bajram možemo ogledati u ogledalu sopstvene duše i vidjeti koliko smo dobri, a koliko možemo biti još bolji“, izjavio je u bajramskom intervjuu za Preporod.info muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

Muftija Abdibegović je govorio o Bosni i Bošnjacima, o mladim kadrovima, ali i bajramskim porukama.

U boravku i životu Bošnjaka na prostoru manjeg bosanskohercegovačkog entiteta muftija Abdibegović vidi odlučnost za ostvarenje života u slobodi.

„Bošnjaci su na svojim ognjištima, na rodnoj grudi, tu žive i rade. Možda je nastupilo vrijeme da ih prestanemo zvati ‘povratnicima’, jer ih taj naziv svrstava u ‘nižu’, drugu kategoriju stanovnika, žitelja, oni su svoji na svom. Trebamo im pokazati i potvrditi da nisu kusur od svog naroda, jer se na kusur gleda ‘krajičkom oka’ ili se ostavlja drugom na poklon. Svojim postojanjem, životom, radom, opstankom tamo gdje jesu, oni svjedoče i manifestuju veliku ljubav prema zavičaju i domovini“, kazao je muftija Abdibegović.
Kako je ocijenio, iako u zbiru nisu značajan broj, ali mogu biti prevaga, malo, ili skoro nimalo, se ne vodi briga o njima.

„Stalno su nekome krivi, jednima što su ostali svoji na svome, a drugima, što su se zatekli ‘tamo negdje’. Zamislimo da ih nema, tamo gdje jesu, koliko bi Bosne i Hercegovine bilo na tom prostoru. Uz svu patnju koju smo preživjeli, reducirani prostor bi nas više opterećavao. Samo zbog toga i te činjenice zaslužuju našu veliku ljubav, poštovanje i podršku“, naglasio je Abdibegović.

Banja Luka se oplemenila kućom znanja Medresom „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, kao i desetinama onih koji u njoj za znanjem tragaju. Također, u strukturama Islamske zajednice na području Muftijstva banjalučkog se nalaze mladi. Muftija je govorio kako na najsvrsishodniji način iskoristiti njihovu energiju i polet.

„Mladi su obećavajuća grupacija svakog društva, pa tako i mladi imami i njihove porodice su obećavajući potencijal naše zajednice na Banjalučkom muftiluku. Imamo mladu i perspektivnu strukturu imama, i u naše mlade imamo povjerenje. Oni sa svojim džematlijama žive, organizuju se, prolaze kroz radosti, iskušenja. No, ne odustaju. Mogu slobodno kazati da oni čuvaju ‘obraz’ nas koji radimo u Zajednici, a nada su i podrška svojim vjernicima, džematlijama“, naveo je muftija banjalučki.

Muftija Abdibegović je dodao da mlade kroz rad nastoje podučiti, osposobiti i ohrabriti, kako bi što uspješniji bili u svom predanom radu.

„Svaki put iznova se radujem radu s njima, jer su svjesni svoje uloge i značaja za vjernike u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Ne bi trebali biti manje cijenjeni, vrjednovani od ostalih imama, samo zbog činjenice što rade na ovom prostoru. To bi im trebala biti prednost, a na ponos svima nama“,istaknuo je muftija.

Islamska zajednica ima najveću odgovornost u proizvodnji kadrova koji su spremni na predan rad i koji će biti s narodom i uz narod.

„Mi mlade trebamo osposobiti da nađu put do srca vjernika, da se ugnijezde u njihovim dušama, porodicama i da im budu na usluzi u svakom trenutku. Trebamo ih osposobiti da znaju kako rješavati probleme, a ne kako ih praviti, kako ojačati multikulturalnost i suživot u Bosni i Hercegovini jer tako osnažuju misiju vjere i stabilnost naše domovine. U njihovom djelovanju, društveno-politička pitanja im trebaju biti sporedna, a ne primarna. Znanjem, radom i povjerenjem se jača i gradi ugled i razvoj naše Islamska zajednica“, potcrtao je Abdibegović.

Poručio je kako su ramazanska pokornost Bogu i ispunjavanje naredbi nagrađeni su radošću Ramazanskog bajrama.
„Bajram nam daruje slavljenje i veličanje Allaha, blizinu radosti i dodira djece, porodični sklad i harmoniju, susret s prijateljima što čini puninu, a i blizinu jednih s drugima. Kroz bajramsku radost, koja nam je na taj dan propisana, mi se približavamo Bogu, želeći postići njegovo zadovoljstvo, pružamo podršku, nadu i osmijeh onima kojima su je potrebni. Bajramski dani su od Boga blagoslovljeni dani. Na pojedincu je da ih osjeti i doživi takvima, te da ima da svoj blagoslov“, poručio je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

Author

admin