Ljubljana – Sutra dodjela murasele novom muftiji mr. Nevzet-ef. Poriću



Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uručit će muraselu novom muftiji ljubljanskom Nevzet-ef. Poriću na svečanosti koja će u Muslimanskom centru u Ljubljani biti održana u petak, 18. marta.

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisu-l-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu s maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Murasela se daje osobama koja posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici.

Protokolom je predviđeno da sutrašnju hutbu kazuje reisu-l-ulema Kavazović, a da svečanost dodjele murasele bude održana nakon ikindije namaza, s početkom u 15.30 sati.

Predviđeno je da se okupljenima obrate reisu-l-ulema Kavazović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safet Softić, te novi ljubljanski muftija mr. Nevzet-ef. Porić.

Predviđeno je da ovom prilikom reisu-l-ulema održi i sastanak sa imamima Islamske zajednice u Sloveniji.

S početkom u 18.30 sati u prostorijama Muslimanskog kulturnog centra bit će održan i posebni prijem povodom inauguracije, kojem će prisustvovati visoke zvanice iz vjerskog, društvenog i političkog života Slovenije, među kojima predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i prethodni muftija ljubljanski Nedžad-ef. Grabus.

Muftija slovenački mr. Nevzet-ef. Porić na ovu dužnost imenovan je na sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je održana 29. maja prošle godine.

Njegov prethodnik, muftija Grabus, na istoj sjednici imenovan je za muftiju sarajevskog, a murasela mu je uručena na svečanosti koja je održana 20. oktobra prošle godine u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu.

Author

admin