WHAT IS HAPPENING IN BOSNIA IN THE SHADOWS OF THE WAR IN UKRAINE; Online newsletter of the Bosnian Congress #997



GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA, Br. 997.

Prevod na Engleski clanka br. 1. je upucen Evropskom Parlamentu.

Mart 8. 2022

VERZIJA NA BOSANSKOM JEZIKU – BOSNIAN LANGUAGE VERSION

SADRZAJ

  1. Aktuelna polticka situacija u Bosni i Hercegovini – ciljevi nase akcije
    1.1. Dayton je apartheidni Ustav koji ne uvazava gradjanska i ljudska prava svojih gradjana
    1.2. Etno-nacionalisticka koalicija (Milorad Dodik, Dragan Covic i Bakir Izetbegovic) takodjer zeli da promjeni Ustav i Izborni zakon, ali u suprotnom pravcu od presuda?!
    1.3. Kako oni namjeravaju da provedu u djelo svoju ustavnu reformu i Izborni zakon?
    1.4. Sta trebamo raditi?
  2. Incident na skupu u Bostonu – rezimski kontrolor gradjana BiH u Bostonu verbalno napao autora gornjeg teksta
  3. “DAN ZAHVALNOSTI SVIJETU”: SDA-UDBASKA POLITIKA VJECITOG PONIZAVANJA BOSNJAKA
  4. ENGLISH VERSION – VERZIJA NA ENLESKOM JEZIKU

Ovaj Online Glasnik Bosanskog kongresa ide na 50,120 ispravnih adresa u svijetu i BiH.

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with “UNSUBSCRIBE” in the subject line.


  1. Aktuelna polticka situacija u Bosni i Hercegovini – ciljevi nase akcije

Dr. Tarik Borogovac, Nationalni Kongres Republike BiH

1.1. Dayton je apartheidni Ustav koji ne uvazava gradjanska i ljudska prava svojih gradjana

Sud za ljudska prava u Strasbourgu je presudio da Daytonski Ustav, sa njegovim etnickim teritorijama, etnickim pozicijama u vlasti, i sa principom politickog predstavljanja naroda, a ne gradjana, dovodi do neravnopravnosti gradjana i nepostovanja njihovih ljudskih prava (presude Sejdic i Finci protiv BiH, Zornic protiv BiH, i Pilav protiv BiH). Prema tim presudama Bosna ne moze napredovati prema Evropi, niti moze postati stabilna i prosperitetna, niti moze privuci znacajne investicije, dok god nastavi biti etnicki apartheid koji ne uvazava gradjanska i ljudska prava svojih gradjana.

1.2. Etno-nacionalisticka koalicija (Milorad Dodik, Dragan Covic i Bakir Izetbegovic) takodjer zeli da promjeni Ustav i Izborni zakon, ali u suprotnom pravcu od presuda?!

Milorad Dodik je u proslosti organizovao referendume o nezavisnosti Republike Srpske, ali je to bilo proglaseno nelegalnim od strane Ustavnog Suda BiH. Njegov cilj za ustavne reforme je da uvede novi zakonit mehanizam raspada BiH, na primjer da legalizuje entitetski referendum, koji bi omogucio da on legalno deklarise otcjepljenje Republike srpske. On takodjer zeli da prebaci drzavnu imovinu Bosne i Hercegovine u vlasnistvo Republike srpske, kao korak ka realizaciji otcjepljenja od BiH. I na kraju zeli da ukine Zakon protiv negiranja Genocida kojega je donio prethodni internacionalni Visoki Predstavnik, Valentin Inzko.

Dragan Covic hoce da napravi novi “hrvatski entitet”, neku imitaciju Republike Srpske, na dijelu teritorije Federacije u Zapadnoj Hercegovni, na kojoj su Hrvati vecina. To bi Hrvatima izvan tih “hrvatskih” teritorija, kao i svim nehrvatima koji bi se zatekli u tim teritorijama oduzelo gradjanska i ljudska prava. Hrvati iz Zapadne Hercegovine su manjina svih Hrvata u BiH.

Bakir Izetbegovic kolaborira i sa Dodikom i za Covicem. On dominira i vjesto manipulise SDA stranku, koja se deklarise kao “pro-bosanska” do te mjere da je uvijek pouzdan kolaborator i koalicioni partner separatista. Tako lukavo obavlja posao medju Bosnjacima, da pomocu njega i sa koalicijom sa SDA separatisti stalno formiraju vlast.

1.3. Kako oni namjeravaju da provedu u djelo svoju ustavnu reformu i Izborni zakon?

Dodik, Covic i Izetbegovic predstavljaju narodu da su oni prisiljeni presudama suda u Strazbourgu da idu u promjene, medjutim, uvaljuju svoje promjene i dogovore koji su u sustinskoj suprotnosti sa onim sto se po sudskim presudama trazi.

Naime, iako svoje diskusije o promjenema drze u tajnosti, sve sto procuri u javnost ukazuje da idu prema vlastitim ciljevima,to jest prema utvrdjivanju etnickih izbora, etnickih teritorija, jos vise apartheida prema raspadu drzave. Da bi narodu prodali takve reforme oni se koriste slijedecom terminologijom: (1) legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, (2) elektorski izborni sistem.

Njihovo “legitimno predstavljanje” je u stvari potpuno suprotno, istinski nelegitimno, jer vodi formiranju izbornih oblasti u kojim svako ko nije Hrvat postaje “nelegitiman” na izborima, a izvan svaki hrvat isto tako postaje “nelegitiman”.

Elektorski sistem se predstavlja kao Americki sistem, da bi narodu zvucao prihvatljiviji, ali to je cista laz. Elektorski sistem u USA nije fromiran na bazi etnicke diskriminacije, nago istorijskom razvojem, bez obzira na mnogobrojne etnicke grupe i rase koji zive u USA. Krajnji rezultat navodnog BiH “elektorskog sistema” bi bio da vecina Hrvata, svi oni koji zive izvan nekoliko malobrojnih opstina Zapadne Hercegovine, ne bi prakticno nista uticali na Izborima, dok bi izbor Covica bio zagarantovan od strane manjine zapadno-hercegovackih Hrvata.

Do sada su trojica etnicikih lidera nailazili na otpor, pogotovo Izetbegovic, te su se nasli u velikom zakasnjenju. Bakir Izetbegovic je javno podrzao odgadjanje Izbora. A nacin na koji to odgadjanje mogu izvesti je uskracivanjem sredstava za izbore Centralnoj Izbornoj Komisiji.

1.4. Sta trebamo raditi?

Kratkorocni ciljevi nas, gradjana Bosne i Hercegovine, u ovoj izbornoj godini su

  • Prekinuti pregovore o Izbornom zakonu i ne dozvoliti da eventualni dogovor separatista prodje kroz Parlament.
  • ObezbIjediti da se izbori odrze na vrijeme.
  • Obezbijediti da izbori ne budu korumpirani i ukradeni.
  • Glasanjem izbaciti ovu koaliciju iz vlasti, pogotovo Covica i Izetbegovica.

Dugorocni cilj je da se okonca apartheidni Daytonski Ustav zato sto sadrzi etnicke zakone koji narusavaju gradjanska i ljudska prava. Osim toga, Dayton je uspostavio Republiku srpsku koja je nagrada izvrsiocima genocida. Buduci da je Daytonski Ustav omogucio da Republika srpska blokira sve vaznije odluke, mnogi patrioti shvataju da jedini put do normalne drzave Bosne i Hercegovine je kroz akciju da se dokaze da je Dayton nelegelan i da se u skladu sa principom “status quo ante” vratimo na posljednji legalni Ustav, Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

Za dalje citanje (na Engleskom)

Bakir Izetbegovic – The Bosnian Yanukovich – vidi link za ovu analizu na kraju, na Engleskom

The War in Bosnia Book on Amazon – vidi link za knjigu na kraju, na Engleskom


  1. Incident na skupu u Bostonu – rezimski kontrolor gradjana BiH u Bostonu verbalno napao autora gornjeg teksta

Boston 6, Marta 2022.

Slijedi izjava autora teksta:

Goenji tekst sam sastavio i podijelio na skupu gradjana i prijatelja Bosne i Hercegovine na na skveru Copley u Bostonu pod nazivom “Svijet za Bosnu i Hercegovinu, 6. mart – Dan Zahvalnosti” (“The World for Bosnia and Herzegovina, March 6 – Day of Gratitude”).

Tamo me je Azem Derviševic konfrontirao zato sto smo ja i jedan prijatelj podijelili gornji clanak prisutnima “bez njegove dozvole”?! Obavijestio sam ga da mi nije potrebna njegova dozvola da sa ljudima iz svoje zajednice podijelim informacije na ulici. U frustraciji je zgrabio zadnji par proglasa koje sam imao u ruci i zgužvao ih.

Šta ga je u clanku toliko iznerviralo možete i sami zakljuciti nakon što je procitate. Dovoljno je reci da to nije prvi put da gospodin Derviševic uzima ulogu govorne policije i apologete daytonskog režima.


  1. “DAN ZAHVALNOSTI SVIJETU”: SDA-UDBASKA POLITIKA VJECITOG PONIZAVANJA BOSNJAKA

Vrlo brzo poslije pocetka rata 1992. SDA rezim u Sarajevu je stavio pod svoju kontrolu BiH medije. Vrlo brzo je poceo specijalni rat rezima protiv naroda BiH. U cemu se to oslikavalo? Na primjer, u stalnom naglasavanju vijesti u kojima su Bosnjaci zrtve i jadnici i u suzbijanju vijesti u kojima su Bosnjaci pobjednici i heroji. Cilj te politike neprekidne kuknjave nad nasom sudbinom je podrivanje borbenog morala, sirenje defetizma, stvaranje robovske i gubitnicke svijeti u narodu, tacnije pripremanje naroda da se pomiri sa dobro pripremljenom izdajom Republike BiH. Svaka drzava na svijetu ima potpuno suprotnu ratnu propagandu, a koja se sastoji u isticanju pobjeda u cilju jacanja borbenog morala naroda i vojske.

Istu tu defetisticku poltiku su vodili i bosnjacki diplomati u svijetu. Dovoljno je uporediti kuknjavu Alije Izetbegovica i Harisa Silajdzica kojom su opravdavali svoje izdaje Ustava Republike BiH, sa danasnjim patriotskim ponasanjem Ukrainskih lidera, pa da vam bude sve jasno.

Svaki komentator ili voditelj ovdje u USA medijima sada zna da niko ne moze dobiti rat protiv naroda. Svako zna da je agresoru lako poceti rat, a tesko zavrsiti, jer tesko da ce predsjednik napadnute drzave potpisati agresoru dio svoje teritorije, ili odreci se dijela suvereniteta institucija drzave. A i rat u BiH je bio rat protiv naroda. Armija RBiH je brzo rasla i oslobadjala drzavu, vec na pocetku, i jedino sto su izdajnicki pregovori kojima su crtane granice i pravljena lokalna primirja zadrzavali Armiju RBiH u oslobadjanju domovine.

Politika stalnih poraza Bosnjaka i BiH nastavlja se i poslije rata. Na primjer, prije nekih desetak godina, hiljade gradjana Sarajeva i BiH su potpisivali peticiju da se izgradi spomenik bosanskom kralju Tvrtku, ali SDA vlasti u Sarajevu se nisu ni osvrtali na to. Ubrzo, bez problema nice spomenik Rami iz Srebrenice, jadniku koji doziva svoga sine da se preda Srbima, tj. doziva vlastitog sina u smrt, da bi sebi malo produzio zivot?! Postavlja se pitanje, zasto je za lidere SDA neprihvatljiv spomenik u Sarajevu mocnom kralju Tvrtku, a prihvatljiv spomenik, jadniku Rami? Postoji samo jedan odgovor: Zato sto se to uklapa u gornju propagandu i ponizavanje Bosnjaka od strane Alijinog i Bakirovog udbaskog rezima.
Srbi podizu spomenike i Drazi, Mladicu, svecima i kraljevima, a SDA umjesto da podize spomenik Vikicu, Hajrulahovicu, Zajki slicnim herojma, predade pravosudje u srpsko-hrvatske ruke tako da se sudi nasim herojima i generalima. Da od Bosnjaka mentalno naprave uboge Rame iz Srebrenice, to je ono cemu stremi SDA.

Iz istog zmijskog gnijeza izlegla se i najnovija podvala, a to je novokomponovani praznik “6. Mart, Dan zahvalnosti Bosne i Hercegovine svijetu” kojeg su ove godine poceli da uvode agenti SDA u dijaspori, a koji su cesto i bivsi Udbasi, te su bas kao takvi i napredovali u Izetbeogviceovm srbofilnom rezimu. Covjek koji provodi rezimsku politiku u dijaspori u Bostonu je Azem Dervisevic iz Visegrada.

Koja drzava ima “Dan zahvalnosti” drugim drzavama?! Nema ni jedna. Ima Hrvatska “Dan zahvalnosti hrvatskim braniteljima” i to je dan kada su oslobodili Knin. Znaci Hrvati toga dana slave svoju snagu i pobjedu. SDA vrhuska je nama namijenila “Dan zahvalnosti” da se na taj dan zahvaljujemo kao prosjaci za milostinju drugim drzavama. SDA tako implicira da je BiH nastala tudjom miloscu, a ne zato sto je po svom Ustavu Republike BiH imala zakonito pravo na nezavisnost, i Badinterova komisija svjetskih pravnika nam je priznala to pravo, a ne poklonila drzavu kako to agresori kazu, a sada evo i SDA propagira. To je zaista perfidna podvala SDA, da se hiljadu-godisnja drzava zahvaljuje strancima za svoje postojanje?!

Svi koji kazu da su Alija ili Bakir nesposobni, neka se odmah prestanu baviti poltikom. Alija i Bakir u toliko lukavi da covjek mora biti veoma ostrouman da bi proniknuo u njihove manipulacije protiv države BiH i naroda Bosnjaka.

M. B.

=======================================

  1. ENGLISH VERSION – VERZIJA NA ENLESKOM JEZIKU

National Congress of the Republic of Bosnia and Herzegovina

TO: EUROPEAN PARLIAMENT

March, 8, 2022

CONTENT: (8 minutes reading)

  1. Current Political Situation in Bosnia and Herzegovina & Goals for Political Action

2.1. Dayton is an apartheid constitution that violates citizens and human rights

  1. 2. The ethno-nationalist coalition (Milorad Dodik, Dragan Covic and Bakir Izetbegovic) also wants to change the constitution election laws, but for opposite ends

2.3. How are they trying to accomplish this?

2.4. What should we do?

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vRxU0YhGYUbOS9rLeO0BGKEbmxFGyfl6SyTkuxM_SMGv3HFNhAFEIFRgZdRwHFQi4NnsBqjzx1eL5gl/pub?urp=gmail_link

Further reading:

Bakir Izetbegovic – The Bosnian Yanukovich
https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vRJ-WMClErumiMWSw4DJ2W8918Qzayk2flwpvoBAmg3CuB25vbh7cBCWHWmzgqDByeIyq_FL7z8Ra9x/pub

The War in Bosnia, Book on Amazon
https://www.amazon.com/Books-Muhamed-Borogovac/s?rh=n%3A283155%2Cp_27%3AMuhamed+Borogovac

Author

admin