Svečanost povodom 40 godina uspješnog rada profesora FIN-a Rešida Hafizovića, Enesa Karića i Adnana Silajdžića


shadow

U Studentskom centru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je upriličena svečanost povodom obilježavanja 40 godina uspješnog rada na Fakultetu islamskih nauka akademika Rešida Hafizovića, akademika Enesa Karića i prof. dr. Adnana Silajdžića.

Prigodnim riječima ovom prilikom obratio se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, naglasivši usklađenost onoga što su profesori Hafizović, Karić i Silajdžić govorili i kako su postupali.

„Kroz sve ove godine vi ste velikom broju naših mladića i djevojaka otvarali nove i produbljivali postojeće uvide u islam, islamsku kulturu i vrijednosti, te im otvarali nove horizonte spoznaje, oblikovali njihovo intelektualno sazrijevanje. Istovremeno ste im svojim odnosom prema njima i zastupanjem onoga o čemu ste im govorili služili za primjer i pokazivali im put“, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

O radu akademika Rešida Hafizovića govorio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus. Uz isticanje njegovog doprinosa nastavnom procesu na Fakultetu, muftija se referirao na i Hafizovićev značajan naučni rad.

„Kroz sva djela akademika Hafizovića pratimo važnost stalnog i kontinuiranog otkrivanja transcendentnog smisla i norme koja je iznad čovjeka i koja je položena na čovjekovo srce, čiji poziv vječno traje i obnavlja se kroz Riječ Božiju“, poručio je muftija Grabus.

Nakon muftije Grabusa, o akademiku Kariću je govorio i prof. dr. Hilmo Neimarlija, koji je istakao izražajnost Karićevih djela i doprinos u širokom spektru oblasti.

„Počinjali ste raditi prije četrdeset godina, a kolege profesori i studenti su svjedoci Vašeg doprinosa oblastima u okviru kojih djelujete“, poručio je dr. Neimarlija.

Dekan Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Zuhdija Hasanović je govorio o profesoru Silajdžiću. Uz navođenje značanjih detalja vezanih za njegov naučni i pedagoški rad, te uređivanje i vođenje postdiplomskog i doktorskog studija, osvrnuo se na pristup kojeg je ovaj profesor imao prema studentima.

„Studenti ga godinama u svojim evaluacijama hvale, ne samo stručne kompetencije, nego i njegovu pedagošku i ljudsku dimenziju. Čuje i sasluša studente, njihove probleme i promišljanja, savjetuje i motivira“, izdvojio je Hasanović.

Hasanović je dodao i kako se značaj rada jednog profesora, između ostalog, ogleda i u mnoštvu diplomanata koji na različite načine doprinose društvu.

„Kako su rasli i stasavali ovi profesori, rastao je i Fakultet islamskih nauka. Oni koje su ovi profesori podučavali danas daju svoj doprinos u džematima, učionicama i važnim ustanovama širom planete“, kazao je Hasanović.

U ime ovih profesora prisutnima se obratio akademk Rešid Hafizović koji je, uz riječi zahvalnosti, uputio savjet značajan za sve pedagoške radne kolektive.

„Ono što bih zamolio i što očekujem, uz svu zahvalnost zbog ove prigode za koju se nadam da će postati tradicija, da se nađe način za pomiriti naučno-istraživački i nastavni rad, te čuvati kolegijalnost i solidarnost“, poručio je akademik Hafizović.

Author

admin